11°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

08.04.2024 / 14:37 Svijet - Najavio premijer

Slovačka razmatra porez na zaslađena bezalkoholna pića

Slovačka razmatra porez na zaslađena bezalkoholna pića
Foto: Ilustracija
Slovačka vlada razmatra porez na zaslađena bezalkoholna pića, a mogla bi podići i poreze na duhanske proizvode u sklopu paketa konsolidacije proračuna za 2025. godinu u vrijednosti 1,4 milijarde eura, rekao je danas premijer Robert Fico.

Slovački proračunski manjak trebao bi u ovoj godini premašiti šest posto BDP-a i biti najveći u eurozoni zbog značajno veće državne potrošnje. Vlada pomaže građanima s visokim računima za energiju i podigla je penzije, objašnjava Reuters, prenosi HINA.

Cilj je zaštititi privredu i životni standard 5,4 milijuna građana, prema obećanju nove vlade koja je preuzela mandat krajem prošle godine. Proračunski planovi za iduću godinu signaliziraju ipak ubrzani tempo smanjivanja minusa u proračunu. Ministar financija Ladislav Kamencky rekao je da će u 2025. podići poreze i smanjiti potrošnju u protuvrijednosti jedan posto BDP-a, dvostruko više što su prvobitno planirali, kako bi sveli deficit ispod tri posto BDP-a, gornje granice u EU.
 
Vrijednost dodatnih ušteda i povećanja prihoda u 2026. godini doseže 1,5 milijardi eura, rekao je Kamencky. Porezi na zaslađena pića i duhanske proizvode iznosit će u idućoj godini oko 100 miliona eura i 243 miliona eura u 2026.

Premijer Fico naglasio je da se protivi povećanju ionako visoke stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) i dodao da će vladajuća koalicija, između ostalog, raspravljati o smanjenju broja radnih mjesta u državnom sektoru.

Slovačka mora voditi računa i o javnom dugu koji bi, iskazan udjelom u BDP-u, trebao u ovoj godini porasti na 59,3 posto BDP-a, prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s prošlogodišnjih 57,9 posto.

U idućim godinama trebao bi premašiti limit EU-a od 60 posto. Početkom decembra agencija Fitch snizila je kreditni rejting Slovačke za jedan stepen, na 'A-', uz stabilne izglede, zbog pogoršanja stanja u javnim financijama i nejasnog puta konsolidacije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo