07.04.2024 / 15:24 Svijet - London

Premijer Velike Britanije prvi put doveo u pitanje podršku Izraelu

Premijer Velike Britanije prvi put doveo u pitanje podršku Izraelu
Foto: FB

"Podrška Velike Britanije Izraelu ovisi o tome hoće li se Izrael pridržavati međunarodnog humanitarnog prava", napisao je britanski ministar vanjskih poslova David Cameron u kolumni objavljenoj danas, nekoliko dana nakon što je u izraelskom zračnom napadu ubijeno sedam humanitarnih radnika, uključujući tri Britanca.

"Naša podrška nije bezuvjetna", napisao je Cameron u The Sunday Timesu. "Očekujemo da će se tako ponosna i uspješna demokracija pridržavati međunarodnog humanitarnog prava, čak i kad je izazvana", dodao je.

Britanska vlada vjerni je saveznik Izraela od napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra koji je pokrenuo izraelski rat za eliminaciju te militantne islamističke grupe, ali Cameron je posljednjih mjeseci pooštrio izjave zbog strašne humanitarne situacije u palestinskoj enklavi.

Cameron je upozorio na opasnost od masovne gladi ako Izrael ne dopusti više pomoći. U subotu je Velika Britanija objavila da će poslati mornarički brod za isporuku pomoći u sklopu međunarodnih napora.

Britanski premijer Rishi Sunak je u nedjelju povodom šest mjeseci od napada Hamasa na Izrael ponovio poziv Hamasu da oslobodi izraelske taoce i odmah prekine borbe.

"I dalje stojimo uz pravo Izraela da porazi prijetnju Hamasovih terorista, ali cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo je šokirano krvoprolićem i užasnuto ubojstvom hrabrih britanskih heroja koji su donosili hranu potrebitima", rekao je Sunak.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo