12°C
Mostar 16°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

05.04.2024 / 13:29 Svijet - Teheran

Iran dao obećanje da će kazniti Izrael

Iran dao obećanje da će kazniti Izrael
Foto: Khamenei.ir

Iran je dao obećanje na sahrani sedam oficira ubijenih u izraelskom zračnom napadu na kompleks iranske ambasade u Siriji, ove sedmice, da će kazniti Izrael.

Državna televizija prikazala je demonstrante koji nose slike ubijenih i transparente s parolamana na kojima je pisalo "Smrt Izraelu" i "Smrt Americi".

Među ubijenima je i jedan od najviših iranskih vojnih oficira, brigadni general Mohammad Reza Zahedi, viši komandant Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) koji je u ponedjeljak bio u kompleksu iranske ambasade u sirijskoj prijestolnici Damasku.

- Nijedan čin neprijatelja protiv svete Islamske Republike neće ostati bez odgovora - poručio je okupljenima u Teheranu general-major Hossein Salami, vrhovni komandant IRGC-a.

- Naš hrabri narod kaznit će cionistički režim – kazao je.

Sahrana se podudarila s godišnjim Danom Qudsa (Jerusalema), tokom koga Iran organizuje širom zemlje velike propalestinske i antiizraelske skupove koje sponzorira država.

Vođa palestinske militantne grupe Islamski džihad, Ziad al-Nakhala, učestvovao je na skupu u Teheranu, javljaju iranski mediji.

Zračni napad bio je najhrabriji i najsmrtonosniji napad od decembra prošle godine u nizu u kome su ubijeni iranski zvaničnici u Siriji.

Iran je obećao oštru odmazdu, širećući prijetnju obimnijeg rata i nagnavši izraelske oružane snage da obustave odsustvo svim borbenim jedinicama u četvrtak, dan nakon što su saopćile da mobilišu više vojnika za jedinice protivzračne odbrane.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je u četvrtak da će njegova zemlja naštetiti "onome ko nam naudi ili planira da nam naudi".

Iranski skupovi povodom Dana Jerusalema održavaju se svake godine posljednjeg petka u mjesecu muslimanskog posta ramazana u znak podrške Palestincima, koji žele istočni Jerusalem kao prijestolnicu buduće države na teritorijama koje je Izrael osvojilo u ratu 1967. godine, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo