31.03.2024 / 18:07 Svijet - Na Uskrs

Papa poručio: Posebno mi je u mislima Zapadni Balkan

Papa poručio: Posebno mi je u mislima Zapadni Balkan
Foto: Vatican News

Papa Franjo pozvao je na prekid vatre u Gazi i pristup humanitarnoj pomoći u tom području, a Zapadnom Balkanu poručio da etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, već izvor bogatstva.

- Posebno mi je u mislima Zapadni Balkan, gdje se čine značajni koraci prema integraciji u evropski projekat. Etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, nego trebaju postati izvorom bogatstva za čitavu Evropu i čitav svijet, rekao je papa, prenosi hrvatska agencija Hina.

Naglasio je da je rat "uvijek apsurd i uvijek poraz" i da se "ne gradi oružjem, već ispruženim rukama i otvorenim srcima". Posebno se osvrnuo na djecu u ratnim zonama koja se "više ne znaju smijati" i koja se pitaju "čemu tolika smrt i razaranja".

"Pozivajući na poštivanje načela međunarodnog prava, izražavam nadu u razmjenu svih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, svi za sve. Ponovo apelujem da se garantuje mogućnost pristupa humanitarnoj pomoći u Gazi i ponavljam svoj poziv da se odmah pusti na slobodu taoce otete 7. oktobra prošle godine, kao i na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze", rekao je papa Franjo.

Poručio je da se ne smije zaboraviti na Siriju i Liban, da treba podsticati razgovore Armenije i Azerbajdžana i da se političari trebaju uhvatiti u koštac s krijumčarima ljudi.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo