11°C
Mostar 15°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

28.03.2024 / 13:46 Politika - Predsjednik HRS-a

Raguž: Nakon nametanja izmjena Izbornog zakona više pitanja otvoreno nego zatvoreno

Raguž: Nakon nametanja izmjena Izbornog zakona više pitanja otvoreno nego zatvoreno
Foto: FENA
Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) i zastupnik u Parlamentu FBiH Slaven Raguž izjavio je kako za njega nije sporan sadržaj izmjena Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik, već njihova provedba.

- Radi se o 115 detalja, odnosno izmjena Izbornog zakona i za ocjenu toga potrebna je detaljnija analiza, jer ono što nedostaje su rokovi, dinamika, odgovornost ko treba provesti sve ovo što je Schmidt izmijenio. Nedostaje i pitanje odgovornosti. Šta ako se prekrši neka od stavki koja je navedena? - izjavio je Raguž u Mostaru na predstavljanju Mostove liste za 11. izbornu jedinicu na izborima za Hrvatski sabor.

Po njegovim riječima, HRS je nakon prošlih izbora, ali i ranije, bio nosioc aktivnosti za uvođenje modernih tehnologija u izborni proces.

- Možemo pričati o uvođenju modernih tehnologija kako bi u BiH končano zavladala demokratija. Međutim, ne možemo pričati o integritetu izbornog procesa sve dok se Hrvatima mogu birati predstavnici u Domu naroda i dok Hrvatima drugi biraju člana Predsjedništva - poručio je Raguž.

Iz tog razloga, dodao je, izmjene Izbornog zakona u ovom trenutku ne mogu se ocijeniti ni pozitivnim ni negativnim.

- Više je pitanja ostalo otvoreno nakon ovoga što je Schmidt napravio da bi HRS dao konkretan odgovor i ocjenu ovih 115 izmjena. Pa zar nije bilo jednostavnije da je čovjek napisao cjelokupan novi izborni zakon. Kad već nešto nameće neka nameće sve. Uradi sve ili nemoj raditi ništa - zaključio je predsjednik HRS-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo