14°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 13°C

27.03.2024 / 10:54 Kultura - Svjetski dan teatra

Teatar su ljudi, najčešće oni sa potrebom da utješe ili budu utješeni

Teatar su ljudi, najčešće oni sa potrebom da utješe ili budu utješeni
Foto: FENA

Danas, ako već ne možemo uvijek, valja biti konkretan i iskren. 

Spominjati umjetnost, rat, mir, kao da su tek tema dramskih tekstova, a ne svakodnevnica, i ne spomenuti činjenice, naprosto je nedopustivo i površno. Teatar su ljudi, najčešće oni sa potrebom da utješe ili budu utješeni. Vidio sam ih i danas, u televizijskim vijestima, to su oni momci što sviraju i plešu, zabavljaju gladnu djecu između dva bombardovanja. Navukli na sebe neke loše kostime, prevrću se, žongliraju, izvlače iz ljudi ono najvrijednije, osmijehe i suosjećanje. Palestina je, ako niste znali, i teatar. Palestina je ovdje i sada - poručio je bh. dramski pisac Almir Imširević povodom 27. marta, Svjetskog dana teatra.

Imširević smatra da danas ne vrijedi onaj Brehtov poziv da izbjegnemo "razgovor o stablima", jer ako ne zatvarate oči jasno ćete vidjeti stabla masline u palestinskim otetim dvorištima.

- Zakazala je Evropa, zakazao je svijet, ništa nismo naučili od svih tih Shakespaera, Čehova, Becketta. Loš je i nepotreban teatar koji danas ne pokazuje bar razumijevanje, ako okreće glavu ili prosto navija za "umjetnost i mir". Znam, kad bolje pogledam, nema se tu šta slaviti ako sa teatarskih scena, pa i iz pozorišnih kafana, ne progovorimo o genocidu, zlu koje prijeti da nam oduzme ili bar obesmisli sve buduće blagdane. Živjelo pozorište! Živjela sloboda! -poručio je Imširević.

Teatrologinja Tina Laco prisjetila se anegdote vezane za ovogodišnjeg pisca poruke Junau Foseua koju je ovaj veliki pisac ispričao u svome "nobelovskom govoru", o tomu kako mu je pisanje postalo utočište od strahova.

- U trenucima kada je osjećao da mu je strah "ukrao jezik", on si je kroz književnost odlučio podariti vlastiti jezik, novi glas, na svoj način i pod svojim uvjetima. Tako ja osobno osjećam teatar: kao vlastiti prostor slobode, sigurno utočište u svijetu koji nam se često čini stran; kao mogućnost da govorimo i onda kada nas prisiljavaju na tišinu; kao prilika da sanjamo i prigrlimo snove koji nam postaju stvarniji od stvarnosti same. Sretan, stoga, Svjetski dan teatra svima koji su makar jednom u životu u mraku kazališne dvorane pronašli takvo svjetlo! - podvukla je Tina Laco.

Glumica Sanela Pepaljak, čestitajući Svjetski dan teatra, kratko je poručila "lijepo se igrajte, slušajte, pravite se da ništa ne vidite, živite u mašti...živi i zdravi bili, do idućeg Dana teatra".

Osnivačica iMTM Sarajevo, edukativne platforme za muzički teatar i izvođačke umjetnosti, Alma Ferović-Fazlić ističe da Svjetskim danom pozorišta slavimo sve aspekte pozorišne umjetnosti a to su umijeće, kreativnost, umjetnička sloboda, ljepota izraza. Ferović-Fazlić smatra da ovaj dan podsjeća i na veliki trud, odricanja i naporan rad koji se ulaže kako bi se umjetnički oblikovale pozorišne produkcije.

- Ovaj dan nas napominje i na jedinstvenu moć pozorišta koje nas inspiriše, educira, raspravlja o društvenim temama i povezuje kroz zajednička pozorišna iskustva. Kao osoba koja istinski cijeni, voli i živi umjetnost, Svjetski dan pozorišta za mene je prilika da još dublje uronim u svijet izražavanja i interpretacije posebno kao pedagog, koji svakodnevno radi sa glumcima i pjevačima. Pozorište nije samo mjesto gdje se pričaju priče kroz dramu, pjesmu ili ples, već i prostor gdje se prepliću emocije, ideje i različite perspektive i potiče empatija, pružajući nam dublje razumijevanje ljudskog iskustva - smatra Ferović Fazlić.

Ona također navodi da svaka pozorišna izvedba donosi novu kreativnu dimenziju, otvarajući vrata razmišljanju, suosjećanju, iskrenosti i dijalogu.

- Kada nam je teško pozorište je tu da nas razveseli, a kada smo sretni, tu je da nas podsjeti i na neke drugačije životne priče i okolnosti, koje iako kao gledatelji doživljavamo lično, ipak i proživljavamo u zajedništvu sa ostalim gledateljima. Pozorište je prostor u kojem se dešava živa interakcija između izvođača i publike, u koji smo pozvani na jedinstveno emotivno putovanje koje nema identičnu reprizu. Pozorište igra vitalnu ulogu u oblikovanju jednog društva, potičući raznolikost, kreativnost i razumijevanje među ljudima - podvukla je Ferović-Fazlić.

Direktor Pozorišnih igara BiH Jajce Fikret Čančar istaknuo je da su Igre dio historije kulture Bosne i Hercegovine i njene sadašnjosti i budućnosti, koje su dale doprinos da se naša zemlja i grad Jajce uvrste na mapu pozorišnih središta u kojima se dešava pozorišni život.

- Zanimljivo je da je tačno deset godina nakon početka obilježavanja Svjetskog dana teatra, u Jajcu svoj put otpočeo i naš Festival, 1971. godine. Pružajući priliku profesionalnim pozorištima naše zemlje, Festival je sam po sebi postao prepoznatljiv, a njegove nagrade pozorišnim radnicima najznačajnije. Obilježavajući ovaj važni datum, naglašavamo potrebu čuvanja ove tradicije duge više od pedeset godina. Neka živi umjetnost, neka Igre traju - kazao je Čančar.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo