9°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

26.04.2024 / 09:41 Kultura - Tragovi na hartiji

Historijski arhiv Sarajevo najavljuje novu izložbu: Dokumenti i pečati Kotarskog šerijatskog suda

Historijski arhiv Sarajevo najavljuje novu izložbu: Dokumenti i pečati Kotarskog šerijatskog suda
Foto: JU Historijski arhiv Sarajevo

Povodom 3. maja, 76. godišnjice osnivanja i rada JU Historijski arhiv Sarajevo najavljujemo još jednu arhivsku izložbu.

Ovim značajnim povodom, a u sklopu manifestacije "Dani Kantona Sarajevo", u ponedjeljak, 30. aprila 2024. godine u 12:00 h u prostoru Brusa bezistana, depandansa Muzeja Sarajeva, na adresi Abadžiluk 10, biće upriličeno svečano otvorenje izložbe "TRAGOVI NA HARTIJI: DOKUMENTI I PEČATI KOTARSKOG ŠERIJATSKOG SUDA U SARAJEVU" autorice Irme Agbabić.

JU Historijski arhiv Sarajevo osnovan je 3. V 1948. godine Odlukom Narodnog odbora grada Sarajeva, a na samom početku djelovanja bio je smješten u zgradi Vijećnice. Danas je Arhiv javna ustanova kulture u Kantonu Sarajevo. Od početka svoga djelovanja, aktivno radi na prikupljanju, čuvanju, stručnoj obradi, prezentaciji i publiciranju arhivske građe. 76 godina djelovanja obilježeno je stalnim naporima za poboljšanje uslova čuvanja vrijedne arhivske građe čija količina danas iznosi preko 11.000 dužnih metara ili preko 640 arhivskih fondova i zbirki, od kojih je trećina proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Tradicija Arhiva je da svaku svoju godišnjicu obilježi događajem koji će predstaviti naš rad, arhivsku građu kao kulturnu baštinu, te biti prilika da se naša javnost podsjeti na postojanje i značaj naše institucije. Ove godine, predstavljamo arhivsku građu iz još jednog vrijednog arhivskog fonda - Kotarskog šerijatskog suda.

Iz autorskog teksta o izložbi:

“Fond Kotarskog šerijatskog suda u Sarajevu nalazi se među mnogobrojnom vrijednom arhivskom građom i predstavlja neiscrpan izvor podataka iz života stanovnika Sarajeva i njegove okoline u periodu između 19. i 20. vijeka. Fond ima oko 80 dužnih metara arhivske građe, a sadrži dokumente poput ilama (sudskih rješenja), hudžeta (sudskih odluka), murasela (sudskih poziva), vasijetnama (oporuka), gruntovnih i građevinskih isprava i dozvola, privatnih i službenih prepiski, te različite potvrde i priznanice, ostavinske predmete, smrtovnice, potvrde o punoljetstvu i slične dokumente...“

Izložba će biti dostupna za javnost u Brusa bezistanu od 30. aprila do 13. maja, svaki dan od 9:00 do 16:00 sati.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo