16°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

25.03.2024 / 08:05 Svijet - Razgovor sa Netanyahuom

Macron: Svako prisilno premještanje stanovništva iz Rafaha bio bi ratni zločin

Macron: Svako prisilno premještanje stanovništva iz Rafaha bio bi ratni zločin
Emmanuel Macron / Agencije
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron potvrdio je tokom telefonskog razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom svoje protivljenje ofanzivi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) na Rafah ...

... i upozorio ga da bi svako prisilno preseljenje stanovništva predstavljalo ratni zločin, saopćila je pres služba Jelisejske palate.

Macron, koji poziva na trenutni i trajni prekid vatre u Gazi, također je osudio nedavne izraelske najave u pogledu naseljavanja, dok je Izrael najavio zapljenu 800 hektara zemlje u dolini Jordana, na okupiranoj Zapadnoj obali, prenijela je televizija BFM.

Dok izraelska vojska od ponedjeljka izvodi veliku operaciju u bolničkom kompleksu Al-Shifa u gradu Gaza, gdje tvrdi da je ubila oko 170 boraca i obećava da će ostati dok ne pronađe i posljednjeg od njih, Macron je izrazio veliku zabrinutost zbog operacija koje je izvela izraelska vojska.

Macron je ponovo naglasio da se budućnost Gaze može osigurati samo u okviru buduće palestinske države i pod odgovornošću Palestinske samouprave.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo