19.03.2024 / 22:00 Svijet - Tel Aviv

Raskol u izraelskoj vladajućoj koaliciji: Netanyahu udaljio Gantza iz pregovora

Raskol u izraelskoj vladajućoj koaliciji: Netanyahu udaljio Gantza iz pregovora
Foto: The Times of Israel

Odnos Netanyahua i Gantza posljednjih dana najgori je otkako je počeo rat 7. oktobra, piše Israel Today.

Israel Today objavio je u utorak da je premijer Benjamin Netanyahu odlučio udaljiti člana Ratnog kabineta Bennyja Gantza iz donošenja odluka u tekućim pregovorima o mogućem sporazumu o prekidu vatre i razmjeni zatvorenika s Hamasom.

Izraelski list dodaje da je Netanyahu na jučerašnjem sastanku obavijestio članove Ratnog kabineta da će upute pregovaračkoj delegaciji davati on i ministar odbrane Yoav Gallant. Navodi da su bliski Gantzu nezadovoljni odlukom, ali ne očekuju da će se njegova stranka (Nacionalno jedinstvo) sada povući iz Ratnog kabineta, prenosi Al Jazeera.

The Jerusalem Post prenio je od nekih obaviještenih izraelskih zvaničnika da je premijer dao pregovaračkoj delegaciji ograničena ovlaštenja, mnogo manja od onoga što su tražili čelnici sigurnosnih institucija. Od istih zvaničnika prenosi i da je Netanyahu postavio strožije kriterije za puštanje palestinskih zatvorenika i za dodatne zahtjeve Hamasa.

Prema navodima u ovom listu, tokom posljednjeg sastanka Ratnog kabineta odlučeno je da se Netanyahuu i Gallantu da mogućnost donošenja odluke bez odobrenja Ratnog kabineta u slučaju da se u tekućim pregovorima u Kataru pojave pitanja koja prevazilaze ovlaštenja pregovaračke delegacije.

S druge strane, američki informativni portal Axios citirao je izraelske zvaničnike koji su rekli da je Netanyahu suzio ovlaštenja pregovaračke delegacije i odredio šta je to što ona može prihvatiti.

U međuvremenu, izraelski Kanal 13 objavio je da vladajuća koalicija ide ka krizi zbog pregovaračke delegacije koja ide u Dohu. Pojavile su se nesuglasice između službenika odgovornog za dosije zatvorenika u vojsci, generala Nitzan Alona, ​​i nekih ministara zbog njegovog zahtjeva za proširivanjem ovlaštenja pregovaračke delegacije, kako prenosi Kanal 13.

Dodaje da su na internoj sjednici ministri sigurnosti i finansija Itamar Ben Gvir i Bezalel Smotrich zaprijetili da će napustiti Kabinet ako palestinski zatvorenici budu pušteni „s krvlju na rukama“, kako su rekli.

Također je od „obaviještenih“ izvora prenio da je službenik koji je odgovoran za dosije vojnih zatvorenika izjavio da je političko rukovodstvo pretjerano smanjilo ovlasti pregovaračke delegacije te da vjeruje da će pregovori propasti ako delegaciji ne budu data široka ovlaštenja.

Izraelski Kanal 12 je prenio da je premijer spriječio šefa Službe unutrašnje sigurnosti (Shin Bet) i šefa Vojnoobavještajne službe (Aman) da se sastanu sa pomoćnikom američkog državnog sekretara koji je u posjeti Izraelu.

Za prijedlog koji je Hamas prije nekoliko dana iznio posrednicima u Egiptu i Kataru Izrael je rekao da je nerealan, ali je, ipak, odlučio poslati delegaciju u Dohu na pregovore. Hamas je predložio sklapanje sporazuma u tri faze koje bi dovele do zaustavljanja izraelskog rata u Gazi, a obuhvatao bi razmjenu izraelskih i palestinskih zatvorenika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo