15°C
Mostar 18°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 14°C

17.03.2024 / 14:54 Komentari - Umjesto VM BiH

Čović iznad institucija države: Sam proglasio neradni dan u BiH

Čović iznad institucija države: Sam proglasio neradni dan u BiH
Foto: Goran Mehkek / CROPIX (Čović na današnjem 20. Općem saboru HDZ-a)

Odluke i obavještenja o neradnim danima u Bosni i Hercegovini do danas su donosile institucije države Bosne i Hercegovine, konkretno Vijeće ministara BiH.

Od danas to samostalno radi predsjednik HDZ-a i nevladinog udruženja HNS, Dragan Čović. Prvo je o tome obavijestio članove HDZ-a, a potom i širu javnost na društvenim mrežama.

Naime, Čović je danas na Općem saboru HDZ-a najavio da će srijeda 17. april biti neradni dan u BiH zbog izbora u Hrvatskoj.

“Poruka svima koji su sumnjali da će biti moguće organizirati izborne aktivnosti 16. i 17. u našoj zemlji jer su one obično organizirane kroz školske institucije - to je bila jedina mogućnost. Sada mogu reći, bit će to neradni dani i za nas i za vas. Samo što će za nas biti svetkovina", rekao je Čović.

Praksa po kojoj lider jedne političke stranke u BiH, umjesto institucija države, obavještava javnost o neradnom danu, ništa je do derogiranje i ponižavanje tih istih institucija. Kako je poznato, Vijeće ministara BiH nadležno za ovo pitanje nije donijelo nikakvu odluku, niti su istu donijele Vlade na entitetskom nivou.

Zato se ovaj potez Čovića ne može okarakterisati nikako drugačije nego kao drzak i bezobrazan. Osim u slučaju da javnost još uvijek nije izvijestio o tome da je BiH postala kolonija zvaničnog Zagreba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo