14°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C

12.03.2024 / 15:54 Svijet - Doha

Katar: Sporazum o primirju u Gazi nije blizu, ali nada ostaje

Katar: Sporazum o primirju u Gazi nije blizu, ali nada ostaje
Foto: X

Unatoč nedjeljama pregovora u kojima su učestvovali američki, katarski i egipatski posrednici, muslimanski sveti mjesec Ramazan počeo je u ponedjeljak bez početka široko traženog primirja i razmjene zarobljenika.

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Katara, Majed Al-Ansari, izjavio je u utorak da iako sporazum o primirju i razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa nije blizu postizanja, ostaje nada.

"Još nismo blizu sporazuma o primirju u Gazi, ali ostajemo nadom", rekao je Ansari na konferenciji za novinare u Dohi, dodajući da pregovori još uvijek traju.

"Ne vidimo da se obje strane približavaju jeziku koji može riješiti trenutno neslaganje oko primjene sporazuma", rekao je.

"Svi sudionici nastavljaju raditi na pregovorima kako bi se sporazum postigao, nadamo se unutar okvira Ramazana", rekao je Ansari.

Međutim, dodao je da ne može "ponuditi nikakav vremenski okvir" za sporazum i objasnio da situacija ostaje "vrlo komplicirana na terenu".

Ansari je također rekao da Katar radi na uspostavljanju trajnog primirja u Gazi, umjesto kratkoročnog primirja od nekoliko dana.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo