07.03.2024 / 14:01 Svijet - Port-o-Prens

Vođa bande sa Haitija prijeti predsjedniku: 'Bit će genocida'

Vođa bande sa Haitija prijeti predsjedniku: 'Bit će genocida'

Vođa jedne od najvećih bandi na Haitiju, Džimi Čerize, poznatiji pod nadimkom “Roštilj”, upozorio je da bi zemlja mogla biti uvučena u građanski rat, ako premijer Ariel Henri, koji je u privremenom egzilu, ne odstupi s vlasti.

Kako prenosi Guardian, šef bande G9 Family and Allies pokrenuo je šestodnevnu pobunu i u srijedu rekao novinarima da "njegova zemlja gleda u ponor", dok je istovremeno bio okružen naoružanim istomišljenicima u balaklavama.

“Haiti će postati raj ili pakao za nas sve. Ako Ariel Henri ne podnese ostavku i ako ga međunarodna zajednica nastavi podržavati, ići ćemo ravno u građanski rat koji će dovesti do genocida”, upozorio je bivši policajac Čerize, prikladno noseći maslinastozeleni taktički prsluk.

Posljednjih dana, članovi bandi oslobodili su hiljade zatvorenika iz zatvora u koje su upali i opkolili strateške lokacije u glavnom gradu Port-o-Prensu, uključujući dva aerodroma, policijske stanice i luku. Otkazani su gotovo svi letovi s glavnog međunarodnog aerodroma u zemlji.

“Ko ima kontrolu? Mislim da niko nema kontrolu. Moj najveći strah je da će policajci odustati od borbe i reći: “To je izgubljena bitka.” Što se onda može dogoditi? Totalni haos”, rekao je Žan-Mark Bike, voditelj misije Ljekara bez granica na Haitiju.

Dok se Čerize često pojavljuje pred kamerama, s druge strane je potpuno ćutanje Henrija i članova njegove oslabljene administracije, koju mnogi okrivljuju za nemire.

“Srcedrapajuće je ovo što se događa. Još je gore da ne čujete ni riječ od vlade”, rekla je Monik Kleska, spisateljka i politička aktivistkinja iz Port-o-Prensa.

Premijera Haitija, koji je postao vršilac dužnosti predsjednika nakon atentata na bivšeg predsjednika Džovenela Moisea u 2021. godini, gotovo da niko nije vidio otkako je počela pobuna bandi, dok je on bio u Keniji pokušavajući ubrzati raspoređivanje multinacionalnih bezbjednosnih snaga.

U utorak, nakon nagađanja o tome gdje se nalazi, Henri se navodno pokušao vratiti na Haiti, odletjevši iz Sjedinjenih Američkih Država do međunarodnog aerodrome u Port-o-Prensu. Međutim, prema izvještaju u najvećim portorikanskim novinama, El Nuevo Día, Henrijev privatni avion nije dobio odobrenje za slijetanje.

Avion je takođe spriječen tokom slijetanja u susjednu Dominikansku Republiku, koja s Haitijem dijeli karipsko ostrvo Hispanjolu. Umjesto toga, Henri je bio prisiljen povući se u glavni grad Portorika, San Huan. Nejasno je kakvi su mu dalji planovi.

Izvještaj u novinama Miami Herald navodi da su članovi Bajdenove administracije, koji su do sada podržavali Henrija, nazvali premijera dok je pokušavao odletjeti kući kako bi ga potaknuli da pristane na stvaranje prelazne vlade i podnese ostavku.

“Pozivamo sve aktere da stave narod Haitija na prvo mjesto, zaustave nasilje (to bi naravno uključivalo bande koje su odgovorne za nedavno nasilje) i učine potrebne postupke kako bi se omogućili slobodni, pošteni izbori i obnova demokratije”, rekao je portparol američkog State Departmenta.

Sve intenzivnija bezbjednosna kriza na Haitiju, istovremeno pogoršava humanitarnu krizu koja je gotovo polovinu od 11,7 miliona građana izložila gladi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo