12°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

06.03.2024 / 20:30 Komentari - Osvrt

Otužna slika nekad moćnog režima: Izazivanje incidenta zadnji adut

Otužna slika nekad moćnog režima: Izazivanje incidenta zadnji adut
Foto: Vijesti.ba / Ilustracija
Direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek danas se, nakon ročišta Miloradu Dodiku bahatio ispred Suda BiH.

Elek je parkirao svoj auto sa diplomatskim tablicama na trotoar pored Suda BiH, a na instrukciju policajca da ga pomakne ovaj ga je verbalno napao pozivajući se na diplomatske tablice i imunitet. Pripadnik MUP-a KS pokazao je profesionalnost i demonstrirao postupanje po zakonu, dok je Elek pokazao elementarno nepoznavanje diplomatskih manira. Osim ako u Bjelorusiji, čiji je počasni konzul, diplomate mogu kršiti lokalne propise i imaju imunitet od papanluka.

U svakom slučaju, video je postao viralan. Baš kao što je to prije par sedmica bio video vulgarne Sanje Vulić koja je psovala sutkinju Suda BiH ili kao što je to bio slučaj sa isticanjem nepostojećih registarskih oznaka RS. Niz provokacija očigledno usmjerenih na pokušaj izazivanja incidenta.

Uostalom, sve do danas, Dodik i njemu podređeni su nakon ročišta pred Sudom BiH vrijeđali u živom programu, koji je znao trajati i po dva sata, vjerovatno se nadajući da će njihovi đilkoški istupi isprovocirati neki incident. Prosto je nevjerovatno koliko su energije uložili i koliko su se napinjali.

Na koncu i Dodikova izjava da se ne osjeća sigurno u Sarajevu, zapravo otkriva da on istinski priželjkuje takvo, nesigurno Sarajevo. Problem je što se radi o pustim željama, jer ne plaše se provokatori incidenata nego činjenice da Sarajevo nije to što mu spočitavaju, već upravo suprotno. Koliko god pokušavali i pritiskali, ne može. Nisu uspjeli.

Sarajevo je sve istrpilo, ne dopustivši Dodiku da se uhvati za posljednju slamku spasa, te ga prepustilo njegovom najvećem strahu - pravosudnom procesu pred državnim Sudom. S druge strane, neuspješni pohodi i jeftini performansi otkrili su otužnu sliku nemoći vladajuće strukture iz siromašnijeg bh. entiteta, manjak dostojanstva, ali i ogolili činjenicu da nekad moćna propagandna mašinerija više nema istu snagu. Možda i zbog toga što su njene krhotine danas oličene u likovima poput Nedeljka Eleka i Sanje Vulić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo