06.03.2024 / 09:26 Svijet - Palestina

Hamas nastavlja raditi na primirju u Gazi uprkos odsustvu izraelskih pregovarača

Hamas nastavlja raditi na primirju u Gazi uprkos odsustvu izraelskih pregovarača
Foto: X

Palestinska grupa Hamas saopćila je u srijedu da će nastaviti raditi na postizanju primirja u Gazi s Izraelom uprkos odsustvu izraelskih pregovarača iz posljednje runde pregovora u Kairu.

- Pokazujemo potrebnu fleksibilnost kako bismo postigli sveobuhvatan prekid agresije na naš narod, ali okupator još izbjegava svoja prava iz tog sporazuma - navodi se u saopćenju Hamasa.

Pregovarači iz Hamasa, Katara i Egipta - ali ne i Izraela – u Kairu pokušavaju osigurati 40-dnevni prekid vatre u ratu između Izraela i palestinske grupe na vrijeme za muslimanski mjesec posta Ramazan, koji počinje početkom iduće sedmice.

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u utorak da je u rukama Hamasa hoće li prihvatiti dogovor o prekidu vatre u pojasu Gaze u zamjenu za oslobađanje izraelskih talaca, jer su delegacije održale treći dan razgovora bez znakova pomaka.

Sporazumom predstavljenom Hamasu oslobodili bi se neki taoci koje su palestinski borci zarobili u napadu na Izrael 7. oktobra koji je izazvao rat, dok bi pomoć Gazi bila povećana kako bi se pokušala spriječiti glad jer bolnice liječe akutno pothranjenu djecu, i Hamas će dati popis svih talaca koji se drže u Gazi.

Sjedinjene Države u utorak su revidirale tekst u nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kako bi podržale "trenutni prekid vatre u Gazi u trajanju od otprilike šest sedmica skupa s oslobađanjem svih talaca", navodi se u tekstu u čiji je uvid došao Reuters.

Treća revizija teksta koju su Sjedinjene Države prvi put predložile prije dvije sedmice - sada odražava grube primjedbe potpredsjednice Kamale Harris koja poziva Izrael da učini više da ublaži “humanitarnu katastrofu” u Gazi.

Oslobađanje bolesnih, ranjenih, staraca i žena talaca rezultiralo bi trenutnim prekidom vatre u Gazi od najmanje šest sedmica, naglasili su američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i katarski premijer šejh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, na sastanku u utorak, saopćila je Bijela kuća.

- Ta prva faza primirja također bi omogućila dostavu humanitarne pomoći ljudima u Gazi, te obezbijedila vrijeme i prostor za osiguranje trajnijih aranžmana i trajnog mira - navodi se u saopćenju Bijele kuće.

U Bejrutu je zvaničnik Hamasa Osama Hamdan ponovio glavne zahtjeve svoje grupe - prekid izraelske vojne ofanzive, povlačenje izraelskih snaga i povratak svih mještana Gaze u domove iz kojih su bili prisiljeni pobjeći.

Rekao je da se bilo kakva razmjena zarobljenika ne može desiti osim nakon prekida vatre. Izrael sa svoje strane želi samo pauzu u borbi za izvlačenje talaca iz Gaze i veću pomoć, insistirajući da neće okončati sukob prije nego što Hamas bude "eliminiran".

Washington, glavni politički i vojni saveznik Izraela i sponzor pregovora, također je direktno stavio teret na Hamasove vladare Gaze.

- Trenutno je izbor u rukama Hamasa. Izraelci sarađuju. Postojala je racionalna ponuda. Ako dođemo u situaciju da se borbe nastave do Ramazana bit će veoma opasno - izjavio je Biden novinarima.

Palestinsko-izraelsko nasilje u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama često raste tokom Ramazana, kao i neprijateljstvo prema Izraelu u arapskom i muslimanskom svijetu, stvarajući snažan podsticaj čelnicima da postignu dogovor prije toga.

Hamas tvrdi da je stav Washingtona osmišljen tako da odvrati krivicu od Izraela ako pregovori propadnu.

Visoki dužnosnik Hamasa Bassem Naim rekao je da je Hamas predstavio vlastiti nacrt sporazuma i da čeka odgovor Izraela, dodajući: "Netanyahu ne želi postići sporazum i lopta je sada na terenu Amerikanaca", prenosi Reuters.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo