7°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 8°C

04.03.2024 / 07:15 Sve vijesti - Pobjeda Haley

Trump izgubio na predizborima u Washingtonu

Trump izgubio na predizborima u Washingtonu
Foto: X

Bivša američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley ostvarila je svoju prvu pobjedu nad bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na republikanskim predsjedničkim predizborima u Washingtonu. 

Haley je pobijedila sa 62.86 posto glasova naspram Trumpovih 33.22 posto, objavila je kasno sinoć Republikanska stranka DC-ja. 

Time je Haley postala prva žena koja je pobijedila na nekim republikanskim predizborima u historiji SAD-a. Za Haley, koja je umjerenija od Trumpa, još uvijek se smatra da ima male šanse da na kraju pobijedi bivšeg predsjednika u osiguravanju republikanske nominacije. 

Trump je do sada pobijedio u svim predizborima, uključujući i Haleyinu rodnu državu Južnu Karolinu. Gotovo je sigurno da će se suprotstaviti predsjedniku Joeu Bidenu na predsjedničkim izborima u novembru, a pobjeda Nikki Haley u Washingtonu će ostati simbolična.

Prije predizbora u Washingtonu Trump je već skupio 244 delegata nasuprot Haleyina 24. Njena pobjeda u glavnom gradu dodat će samo 19 delegata njenom ukupnom broju. Ipak, Haley ostaje u utrci barem do natjecanja "Super utorka" 4. marta, kada će glasovati 15 država i jedan teritorij, Američka Samoa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo