18.10.2024 / 14:44 Sve vijesti - Sigurnosna prijetnja

Južnokorejski obavještajci: Sjeverna Koreja već rasporedila 12.000 vojnika u Ukrajini

Južnokorejski obavještajci: Sjeverna Koreja već rasporedila 12.000 vojnika u Ukrajini

Predsjednik Južne Koreje upozorio je u petak da umiješanost Sjeverne Koreje u rat u Ukrajini predstavlja "ozbiljnu sigurnosnu prijetnju" za svijet.

Predsjednik Yoon Suk Yeol održao je u petak sigurnosni sastanak s ključnim zvaničnicima iz oblasti obavještajnih službi, vojske i nacionalne sigurnosti kako bi razgovarali o učešću Pjongjanga u ofanzivi ruskog lidera Vladimira Putina protiv Ukrajine.

Prema navodima predsjedničkog ureda, učesnici su "dijelili stav da trenutna situacija, u kojoj su bliski vojni odnosi između Rusije i Sjeverne Koreje prošireni izvan kretanja vojne opreme na stvarno raspoređivanje trupa, predstavlja ozbiljnu sigurnosnu prijetnju" za Južnu Koreju i međunarodnu zajednicu.

Obavještajna agencija Južne Koreje je u petak saopćila da vjeruje kako je Sjeverna Koreja već počela s raspoređivanjem četiri brigade koje ukupno broje 12.000 vojnika, uključujući specijalne snage, u rat u Ukrajini.

Zasebno, šef ukrajinske Uprave za vojnu obavještajnu službu također je podijelio procjenu agencije da se sada skoro 11.000 sjevernokorejskih pješadijskih vojnika obučava u Rusiji za borbu u Ukrajini. "Bit će spremni 1. novembra," izjavio je general-pukovnik Kirilo Budanov za The War Zone.

Sjevernokorejski vojnici će koristiti rusku opremu i municiju, rekao je Budanov. Prvi kontingent od 2.600 vojnika bit će poslan u Kursk unutar Rusije, gdje je Ukrajina pokrenula iznenadni napad krajem ljeta, ali nije jasno gdje će biti raspoređeni preostali sjevernokorejski vojnici, dodao je.

U junu su Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong Un potpisali sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu koji obavezuje obje zemlje da pruže vojnu pomoć jedna drugoj ako bilo koja bude napadnuta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo