7°C
Mostar 13°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

06.08.2024 / 11:09 Sve vijesti - Sve manje Evropljana

Sankcije potpuno izmijenile turističku sliku Rusije, sada dominiraju Kinezi i Arapi

Sankcije potpuno izmijenile turističku sliku Rusije, sada dominiraju Kinezi i Arapi
Foto: X
Turistička slika Rusije doživjela je značajne promjene zbog brojnih sankcija koje ova država trpi od početka agresije na Ukrajinu.

Napad na Ukrajinu i niz posljedično uvedenih sankcija zatvorili su Rusiju za većinu turista sa Zapada i ozbiljno uzdrmali tamošnju turističku industriju, piše Hina.

Rusija sada traži posjetitelje iz Azije i Bliskog istoka kako bi popunila prazninu.

"Sad vidim golem broj kineskih grupa, arapskih turista koji putuju sa svojim porodicama, Indijaca...", rekla je Aleksandra Kulikova, vlasnica nekoliko apartmana za iznajmljivanje u gradu Sankt-Petersburgu:

"Ali oni su vjerovatno jako bogati jer odsjedaju u luksuznim hotelima, a ne u apartmanima", dodala je.

To uključuje i njezine nekada vrlo tražene stanove s prekrasnim pogledom na katedralu sv. Izaka sa zlatnom kupolom u srcu grada, pa se Kulikova žali da joj pati poslovanje.

Uz političku klimu koja je postala neprijateljskija i nepoželjnija među zapadnjacima, sankcije i logističke poteškoće dodatno su zakomplikovale putovanje. Direktni letovi sa Evropskom unijom, Britanijom i Sjedinjenim Državama su obustavljeni.

Bankovne kartice Visa i Mastercard ne mogu se koristiti u Rusiji, a sve je to potaknulo "reorganizaciju turizma prema istoku", rekao je Sergej Kalinjin, koji vodi udruženje vodiča-prevoditelja u Sankt-Petersburgu. Tokom prvog tromjesečja 2024. gotovo polovina svih stranih turista u Rusiju je došla iz Kine. Procjenjuje se da ih je bilo 99.000 od 218.000.

Oko 8400 ih je došlo iz Njemačke, najviše iz neke zapadne zemlje, što je dvije trećine manje u odnosu na broj posjeta 2019., prema Ruskom udruženju turoperatora. U bivšoj carskoj prijestolnici, poznatoj po svojim grandioznim palačama i slikovitim kanalima, transformacija je vidljiva.

Kina je postala najvažniji politički i ekonomski saveznik Rusije od agresije na Ukrajinu, a dvojica čelnika - Vladimir Putin i Xi Jinping - redovito se na svjetskoj pozornici grle kao "stari prijatelji".

Dok su zapadne vlade savjetovale svojim građanima da ne putuju u Rusiju, Peking nije objavio takvo upozorenje i kineski turizam u Rusiju eksponencijalno je porastao. Zbog izolacije sa Zapada ruske vlasti nastoje omogućiti više putovanja građanima iz takozvanih "prijateljskih" zemalja.

"Nije kao što je nekad bilo. Nisam baš optimistična. Trebat će najmanje pet godina da se sve oporavi", rekla je Marija Kilkova, turistička vodičica u Sankt-Peterburgu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo