9°C
Mostar 19°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

27.02.2024 / 12:31 Svijet - Ruska agresija

VIDEO: Ukrajina je prvi put izgubila američki Abrams u borbi

VIDEO: Ukrajina je prvi put izgubila američki Abrams u borbi
Foto: X

Ukrajinska vojska izgubila je, po prvi put, jedan od svojih tenkova M-1 Abrams američke proizvodnje.

U ponedjeljak se internetom proširio video koji je snimio ruski dron, koji prikazuje kako dron lovi jedan od tenkova zapadno od grada Avdiivke na istoku Ukrajine. Ukrajinska 47. mehanizirana brigada ima 31 ovakav tenk.

Još jedna snimka prikazuje taj isti tenk M-1 u plamenu, vjerojatno nakon udara tog istog ili nekog drugog drona, piše Forbes.

Dvije godine nakon početka ruskog rata u Ukrajini, eksplozivni dronovi najveće su prijetnje oklopnim vozilima na obje strane. Mogu udariti najranjivije mjesto tenka: krov, gdje je oklop najslabiji, piše Index.hr.

Abramsi koje je SAD obećao Ukrajini u zemlju su stigli prošle jeseni. U petak je ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo videozapise koji prikazuju tenkove – gotovo sigurno najbolje koje Ukrajina ima – kako na cestama izvan Stepove sjeverno od ruševina Avdiivke napadaju ruske snage.

Ukrajina je dobila modele Abramsa iz 2000-ih godina, a trebalo je neko vrijeme da oni stignu do fronte. 47. brigada bila je očiti izbor za sve tenkove koje je SAD dao Ukrajincima.

No brigada je najprije morala obaviti neke razmjene tenkova, a to je nešto po čemu je poznata. Nakon što su dali svoje tenkove M-55S iz Slovenije i njemačke Leoparde 2A6, tenkovski odred brigade napokon je dobio tenkove M-1, a onda s njima krenuo u akciju kada se ukrajinski garnizon u Avdijivki počeo povlačiti prije dvije sedmice nakon brutalne četveromjesečne borbe s 10 puta brojnijom ruskom silom.

Nekoliko sedmica kasnije, odred je pretrpio prvi potvrđeni gubitak tenka. Video ruskog drona potvrđuje ono čega su se bojali promatrači: dron je pogodio Abrams u krov gdje je oklop slab, izazvavši požar koji je vjerojatno uništio vozilo. Nejasno je je li posada uspjela pobjeći.

Prema podacima Oryxa, gubitak tenka M-1 znači da je Ukrajina sada izgubila barem jedan od svakog modela zapadnog ili hibridnog zapadno-sovjetskog tenka kojim se koristi. Otpisala je najmanje jedan od 28 tenkova M-55S, najmanje osam od 40 (uskoro 54) Leoparda 2A4s, najmanje pet od 21 Leoparda 2A6s, jedan Strv 122 i jedan M-1.

Jedini zapadni tenk koji nije izgorio negdje na liniji fronte dugoj 960 kilometara je njemački Leopard 1A5. Ukrajina bi trebala dobiti negdje 200 komada od svojih stranih saveznika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo