27.02.2024 / 10:00 Svijet - Umreženo izvještavanje

Sedam novih država se pridružilo projektu evropskih novinskih agencija 'ENR'

Sedam novih država se pridružilo projektu evropskih novinskih agencija 'ENR'
Foto: ENR
Evropskoj redakciji (ENR), zajedničkom projektu niza evropskih novinskih agencija među kojima su FENA i HINA, pridružilo se u utorak sedam novih članica - AMNA (Grčka), ANP (Nizozemska), ČTK (Češka), PAP (Poljska), Lusa (Portugal), Ritzau (Danska), TT (Švedska) i sada ih je ukupno 23.

Cilj ENR-a, projekta pokrenutog 2022., jeste ojačati razmjenu između agencijskih novinara na evropskom nivou te obogatiti izvještavanje o evropskim temama, prenosi HINA.

"Evropska redakcija pokazala je da umreženo evropsko izvještavanje može imati izvanredan utjecaj. Drago mi je što su sada uključene 23 novinske agencije iz cijele Evrope", rekao je Peter Kropsch, direktor dpa i član upravnog odbora ENR-a. ENR je nakon pokretanja postao važna novinarska institucija u Bruxellesu. Brojni intervjui sa visokorangiranim političarima poput predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, koju je ENR dvaput pratio i u Ukrajinu, samo su neki primjeri uspjeha tog projekta.

"Tim Evropske redakcije obavio je izvrstan posao u produbljivanju fokusa na teme iz Bruxellesa i promicanja transparentnosti, dijaloga i međusobnog razumijevanja", rekao je Kropsch.

"Sa proširenim krugom članova, idealno smo pozicionirani za velike događaje na evropskoj pozornici, posebno za dolazeće evropske izbore", dodao je.

Idućih sedmica i mjeseci pojavit će se novi formati poput videozapisa na društvenim mrežama, video sadržaja visoke kvalitete i biltena. Multimedijskim sadržajima nastojat će se privući građane koji se uglavnom informiraju putem društvenih mreža i u obliku videozapisa.

Sa još sedam novinskih agencija, mediji i čitatelji imat će pristup sadržaju na 22 jezika i moći će saznati informacije o utjecaju evropskih politika u raznim evropskim zemljama.

Agencije koje su učesnice projekta distribuišu sadržaj ENR-a medijima u svojim zemljama putem svojih lokalnih usluga. Osim toga, događaji i program obuke ENR-a posvećeni su važnim temama - umjetnoj inteligenciji, "deepfakeovima" i mobilnom izvještavanju.

Ove godine fokus će biti na evropskim izborima u junu. Evropska redakcija stvarat će ekskluzivni multimedijski sadržaj za izbore, koristeći prednosti paneuropske prirode tog projekta. ENR redovno otvara svoja vrata zainteresovanima, što uključuje grupu izaslanstva iz Evropskog parlamenta, kao i mlade evropske novinare.

U projektu od samog početka učestvuju AFP (Francuska), ANSA (Italija), AGERPRES (Rumunjska), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), dpa (Njemačka), EFE i Europa Press (Španjolska), FENA (Bosna i Hercegovina), HINA (Hrvatska), MIA (Sjeverna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija) i TASR (Slovačka).

Novinske agencije dpa, AFP, ANSA, AGERPRES, HINA, STA i TT članice su Upravnog odbora. I ukrajinska novinska agencija Ukrinform dio je ENR-a. Taj projekt financira Evropska komisija.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo