18.02.2024 / 18:00 Svijet - Invazija na Ukrajinu

Rusi potpuno zauzeli grad Avdijivku, Ukrajinci iza sebe ostavili svoje vojnike

Rusi potpuno zauzeli grad Avdijivku, Ukrajinci iza sebe ostavili svoje vojnike
Foto: X.com

Rusija je danas rekla da ima potpunu kontrolu nad ukrajinskim gradom Avdijivkom nakon što se Ukrajina povukla, ali navodno se neki ukrajinski vojnici još uvijek skrivaju u golemoj koksari iz sovjetskog razdoblja poslije jedne od najžešćih bitaka u ovom ratu.

Pad Avdijivke najveći je vojni uspjeh Rusije od zauzimanja Bahmuta u maju 2023., a dolazi gotovo dvije godine nakon što je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo rat punih razmjera naredivši invaziju na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njegove trupe napredovale 8.6 km na tom dijelu linije bojišnice od 1000 km te da se i dalje probijaju nakon smrtonosne bitke koja je razorila gotovo cijeli grad.

Međutim, Rusija je rekla da još ima ukrajinskih vojnika koji se u Avdijivki skrivaju u koksari iz sovjetskog vremena, nekoć jednoj od najvećih u Europi, koja je ključna za ruski cilj osiguranja pune kontrole nad industrijskom regijom Donbasa.

"Poduzimaju se mjere kako bi se grad potpuno očistio od militanata i kako bi se blokiralo ukrajinske jedinice koje su napustile grad i utvrdile se u tvornici koksa i kemikalija u Avdijivki", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Veoma je neizvijesna sudbina tih ukrajinskih vojnika koji su ostavljeni na milost i nemilost.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo