18.02.2024 / 14:43 Svijet - Stavovi suprotni Zapadu?

Brazilski predsjednik o smrti Navaljnog: Provesti temeljnu istragu prije bilo kakvih optužbi

Brazilski predsjednik o smrti Navaljnog: Provesti temeljnu istragu prije bilo kakvih optužbi
Foto: Ilustracija
Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je danas kako smatra da bi trebalo provesti temeljnu istragu o smrti žestokoga kremaljskog kritičara Alekseja Navalnog prije iznošenja bilo kakvih optužbi.

Njegova je izjava u potpunoj suprotnosti sa brzim i oštrim kritikama koje su zapadni zvaničnici iznijeli na račun Rusije zbog Navaljnijeve smrti u petak u arktičkoj kaznenoj koloniji, prenosi HINA.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da su za to odgovorni ruski predsjednik Vladimir Putin i "njegovi nasilnici".
 
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov takve je optužbe odbacio, nazvavši ih neprihvatljivima.

Odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji za medije nakon učestvovanja u radu summita Afričke unije u Adis Abebi Lula je rekao da je stvar "zdrava razuma" u ovome trenutku suzdržati se od zauzimanja stava o smrti Alekseja Navaljnog.

"Taj je građanin umro u zatvoru, ne znam je li bio bolestan ili je imao nekih problema. Optužiti znači trivijalizirati stvari. Nadam se da će mrtvačnik dati objašnjenje o tomu od čega je osoba umrla, to je sve", rekao je Lula.

Brazilski predsjednik više je puta do sada pozivao na mir u Ukrajini i rekao da Rusija nije trebala izvršiti invaziju na Ukrajinu. No, istovremeno tvrdi da su Sjedinjene Države bespotrebno produžile rat.

Navaljnijevoj majci jučer je rečeno da je njen sin umro od "sindroma iznenadne smrti" i da, dok ne završi istraga, njegovo tijelo neće biti predano porodici.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo