18.02.2024 / 14:30 Svijet - Usred izraelske opsade

Bolnica Nasser u Gazi ‘potpuno van funkcije’

Bolnica Nasser u Gazi ‘potpuno van funkcije’
Foto: France24

Druga najveća bolnica u Gazi "u potpunosti je izvan funkcije", rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi.

Druga po veličini bolnica u Gazi potpuno je izvan upotrebe zbog borbi, nestašica goriva i izraelskih pretresa, rekli su i lokalni zvaničnici i zdravstveni dužnosnici UN-a u, dok se Izrael nastavlja boriti protiv Hamasa u opustošenoj palestinskoj enklavi.

Bolnica Naser u južnom gradu Han Junisu i dalje je utočište brojnim ranjenicima, ali nije bilo struje i dovoljno osoblja da ih sve liječi, rekli su zdravstveni radnici.

"Potpuno je izvan funkcije", rekao je Reutersu glasnogovornik ministarstva zdravstva Gaze Ašraf al-Kidra.

"Ondje su samo četiri medicinska tima koji se trenutačno brinu za pacijente u ustanovi", rekao je. Kidra je rekao da je opskrba vodom prekinuta jer generatori nisu radili tri dana, kanalizacija je preplavila prostorije za hitne slučajeve, a preostalo osoblje nije imalo uvjeta za liječenje pacijenata na intenzivnoj njezi. Nedostatak zaliha kisika, što je rezultat nedostatka struje, uzrokovao je smrt najmanje sedam pacijenata, rekao je.

"Trenutno se samo četiri člana medicinskog osoblja brine o pacijentima" u bolnici Naser u južnom gradu Han Junisu, rekao je Ašraf al-Kidra za Reuters.

"Medicinski kompleks Naser okosnica je zdravstvene zaštite u južnom Pojasu Gaze. Njegov prestanak funkcioniranja je smrtna presuda za stotine hiljada palestinskih raseljenih osoba u Han Junisu i Rafahu", rekao je.

Kidra je rekao da je bolnica izvan funkcije zbog nedostatka goriva i borbi oko objekta.

Naser je do danas bila najveća funkcionalna bolnica u Gazi, a ove je sedmica bila pod opsadom u izraelskom ratu s Hamasom. Izraelske snage izvršile su raciju u bolnici u četvrtak.

Bolnice u Gazi žarište su četveromjesečnog rata Izraela i palestinske militantne skupine Hamas koja kontrolira područje pod opsadom. Većina bolnica je izvan funkcije, a 2,3 miliona ljudi je bez odgovarajuće zdravstvene skrbi. Izrael tvrdi da Hamas drži oružje i taoce u bolnicama pa ih je sve pretražio. Hamas djeluje diljem gusto naseljene enklave, ali poriče da se skriva u bolnicama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo