18.02.2024 / 13:55 Svijet - Evropski diplomata

Borrell: Neke evropske države 'žele igrati svoju igru' u Gazi

Borrell: Neke evropske države 'žele igrati svoju igru' u Gazi
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je danas da neke evropske države "igraju svoju igru" u Gazi, što slabi geopolitičku važnost Evropske unije.

"Evropa podržava rješenje dviju država, ali kao u Ukrajini moramo biti ujedinjeniji ako želimo igrati značajnu geopolitičku ulogu. Neke države članice žele igrati svoju igru", rekao je Borrell ne navodeći na koje zemlje misli, prenosi HINA.

Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Munchenu, rekao je da treba tražiti sveobuhvatno rješenje, ne samo za Gazu nego i za Zapadnu obalu.
 
"Moramo prekinut rat u Gazi, ali niko puno ne priča o Zapadnoj obali, a to je stvarna prepreka rješenju o dvije države. Zapadna obala kuha i mogli bi se naći na rubu veće eksplozije", upozorio je.

I dok je većina međunarodne pažnje usmjerena na prekogranični napad Hamasa i posljednično izraelski rat u Gazi, evropske zvaničnike brine i povećano nasilje prema Palestincima na Zapadnoj obali. SAD i još neke zemlje već su nametnule sankcije nekolicini naseljenika koje drže odgovornima.

Govoreći o Ukrajini, Borrell smatra da treba vojno i financijski nastaviti pomagati Kijevu, uključujući davanjem sigurnosnih garancija od kojih je najvažnije članstvo u EU-u.

"Moramo se pripremiti i za dugi period napetosti s Rusijom... Pred nama je ruski problem", rekao je Borrell i dodao da evropske zemlje trebaju imati više scenarija uzimajući u obzir i mogući smanjeni angažman SAD-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo