8°C
Mostar 13°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

15.02.2024 / 11:32 Svijet - Pojas Gaze

Izraelske specijalne snage ulaze u bolnicu Nasser

Izraelske specijalne snage ulaze u bolnicu Nasser
Foto: CNN

Izraelske specijalne snage ušle su u bolnicu Nasser u Khan Younisu, prema podacima Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) i ministarstva zdravlja u Gazi koju vodi Hamas, javlja CNN.

Portparol IDF-a Daniel Hagari rekao je da imaju "vjerodostojne obavještajne podatke iz brojnih izvora, uključujući i oslobođene taoce", da je Hamas ranije držao taoce u bolnici, te da su tijela preminulih talaca možda prisutna u bolnici.

Vojska nije javno objavila te dokaze.

Hagari je rekao da snage IDF-a "provode preciznu i ograničenu operaciju unutar Naserove bolnice".

Dr. Ashraf Al-Qidra, glasnogovornik Ministarstva zdravlja, rekao je: "Izraelska okupacija upada u medicinski kompleks Nasser i pretvara ga u vojnu kasarnu nakon što je srušio južni zid i ušao iz njega."

Izraelski vojni buldožeri kopaju masovne grobnice koje su iskopane unutar kompleksnih zidova, rekao je dr. Al-Kidra.

Dešava se to dan nakon što su stotine civila natjerale izraelske snage da napuste bolnicu, koju su koristili kao sklonište.

Video snimljen u utorak u bolnici prikazuje stubove dima na njenom obodu, izraelski buldožer koji uništava zid na obodu bolnice i oklopno vozilo koje ulazi u krug bolnice. Svuda se čuje pucnjava.

Doktori i medicinski zvaničnici kažu da su izraelski snajperisti ubili nekoliko ljudi dok su pokušavali da napuste bolnički kompleks proteklih dana.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo