14.02.2024 / 07:42 Regija - Američki zvničnik

O'Brien: Srbija napravila dva važna koraka ka faktičkom priznanju Kosova

O'Brien: Srbija napravila dva važna koraka ka faktičkom priznanju Kosova
Foto: FENA

Pomoćnik američkog državnog sekretara James O'Brien izjavio je da su Sjedinjene Države veoma zabrinute zbog odluke kosovske vlade da ne dozvoli korištenje dinara.

U intervjuu albanskom servisu Glasa Amerike O'Brien je istakao da je takvim stavom kosovska vlada dovela u pitanje partnerstvo sa Sjedinjenim Državama.

„Nisam neko ko javno iznosi nejasne prijetnje. Ukoliko nas ne bude tretirala kao partnera, nećemo se odnositi prema Vladi Kosova kao prema partneru”, rekao je američki zvaničnik, napominjujući da Kosovo treba da povuče odluku o dinaru.

“Uprkos tome što su Sjedinjene Države savjetovale kosovsku vladu da se ne upušta u takve akcije, ona je odlučila da je sprovede, ne uzimajući u obzir savjete ključnih partnera. Moderne evropske zemlje rješavaju ovakva pitanja dijalogom uoči primene odluke - i na vrijeme obaveštavaju stanovnike”, ukazao je O'Brien.

On je rekao i da je prije stupanja na snagu te odluke sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem imao nekoliko kontakata i, kako je naveo, kratku razmjenu.

Upitan o odnosima Kosova i Srbije nakon Ohridskih sporazuma, pomoćnik američkog državnog sekretara precizirao je da svaka od strana, bez obzira na onu drugu, treba da ih primenjuje bezuslovno.

“Srbija je preduzela dva važna koraka ka faktičkom priznanju Kosova, kao što su izdavanje registarskih tablica i carinskih dokumenata”, rekao je O'Brien.

Upitan da li Beograd stoji iza napada grupe naoražunaih Srba u Banjskoj, na sjeveru Kosova, O'Braien je podsjetio da je Srbija smijenila šefa obavještajne službe (Aleksandr Vulin), povukla trupe u blizini granice sa Kosovom, kao i da Vašington očekuje od Srbije da procesuira osobe odgovorne za napad.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo