20°C
Mostar 23°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 20°C

13.02.2024 / 21:27 Svijet - Ovo su detalji

Putinov prijedlog Americi za prekid vatre u Ukrajini

Putinov prijedlog Americi za prekid vatre u Ukrajini
Foto: AP
Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je službeni prijedlog prekida vatre u Ukrajini za koji on smatra da su fer i korektni.

Ove informacije za Reuters su otkrili ruski izvori.

Putin je 2023. slao signale Washingtonu javno i privatno preko posrednika, uključujući preko arapskih partnera Moskve na Bliskom istoku i drugih, da je spreman razmotriti primirje u Ukrajini, rekli su ruski izvori.

Putin je predlagao zamrzavanje sukoba na sadašnjim linijama i nije bio spreman ustupiti ništa od ukrajinskog teritorija pod kontrolom Rusije, ali signal je ponudio ono što su neki u Kremlju vidjeli kao najbolji put prema nekoj vrsti mira.

"Kontakti s Amerikancima nisu urodili plodom", rekao je za Reuters visoki ruski izvor upoznat s razgovorima krajem 2023. i početkom 2024. pod uslovom anonimnosti zbog osjetljivosti situacije.

Drugi ruski izvor koji je upoznat s kontaktima rekao je Reutersu da su Amerikanci poručili Moskvi preko posrednika da neće razgovarati o mogućem prekidu vatre bez učešća Ukrajine i tako su kontakti završili neuspjehom.

Treći izvor koji je upoznat s raspravama rekao je da se s Amerikancima "sve raspalo". Izvor je rekao da Amerikanci nisu htjeli pritiskati Ukrajinu.

Otkriće dolazi u trenutku kada je američki predsjednik Joe Biden mjesecima tjerao Kongres da odobri veću pomoć Ukrajini, ali se suočio s protivljenjem republikanaca.

Američki dužnosnik, govoreći u Washingtonu pod uslovom anonimnosti, rekao je da SAD nije učestvovao u bilo kakvim pozadinskim razgovorima s Rusijom i da je Washington bio dosljedan u tome da ne ide Ukrajini iza leđa.

Rekao je da se čini da je bilo neslužbenih razgovora o "Track II", ali da Sjedinjene Američke Države nisu bile uključene u njih.

Dodao je da je Putinov prijedlog, na temelju onoga što je javno objavljeno, nepromijenjen u odnosu na prethodne zahtjeve da Rusija zadrži ukrajinski teritorij.

Dužnosnik je smatra da u Moskvi postoji frustracija jer je Washington odbija prihvatiti to. Putin je prošle sedmice rekao američkom voditelju talk showa Tuckeru Carlsonu da je Rusija spremna za "dijalog".

Posrednici su se sastali u Turskoj krajem 2023., prema tri ruska izvora. Četvrti diplomatski izvor rekao je da je bilo rusko-američkih neslužbenih kontakata preko posrednika na inicijativu Rusije, ali da se čini da oni nisu urodili plodom.

Američki dužnosnik rekao je da nije upoznat s neslužbenim kontaktom preko posrednika. Prema tri ruska izvora, Putinov signal je proslijeđen Washingtonu, gdje su se sastali najviši američki dužnosnici, uključujući savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana, direktora Centralne obavještajne agencije Billa Burnsa i američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena.

Ideja je bila da Sullivan razgovara s Putinovim savjetnikom za vanjsku politiku Jurijem Ušakovim i iznese sljedeće korake, rekao je jedan od ruskih izvora.

Međutim, kada je poziv stigao u januaru, Sullivan je rekao Ušakovu da je Washington voljan razgovarati o drugim aspektima odnosa, ali da neće govoriti o prekidu vatre bez Ukrajine, rekao je jedan od ruskih izvora.

Američki dužnosnik odbio je dati informacije o bilo kakvim detaljima Sullivanovih navodnih poziva, kao ni je li takav razgovor s Ušakovom održan."

Jedan od ruskih izvora izrazio je frustraciju Sjedinjenim Američim Državama zbog insistiranja Washingtona da neće potaknuti Ukrajinu na pregovore s obzirom na to da su Sjedinjene Američke Države pomagale u finansiranju rata.

"Putin je rekao: 'Znao sam da neće učiniti ništa'", rekao je jedan od ruskih izvora. "Odsjekli su korijen kontakta za koji su bila potrebna dva mjeseca."

Drugi ruski izvor rekao je da se čini da Sjedinjene Američke Države ne vjeruju da je Putin iskren.

"Amerikanci nisu vjerovali da je Putin iskren u vezi s prekidom vatre - ali bio je i jest - spreman razgovarati o prekidu vatre. Ali jednako tako Putin je također spreman boriti se koliko god je potrebno - a Rusija se može boriti za koliko je potrebno", rekao je ruski izvor.

Kremlj ne vidi smisla u daljnjim kontaktima sa Amerikom po tom pitanju, rekli su ruski izvori pa će se rat nastaviti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo