14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

13.02.2024 / 08:01 Svijet - Reakcije

Dvořák: Trumpove izjave 'predizborni blef'

Dvořák: Trumpove izjave 'predizborni blef'
Foto: Agencije
Komentari američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa o napuštanju partnera iz alijanse potencijalni su "blef" uoči izbora, smatra češki ministar za evropska pitanja Martin Dvořák, ...

... koji vjeruje da nijedan američki predsjednik ne bi odustao od uloge SAD-a kao globalnog lidera.

Trump je šokirao Evropu svojim komentarima o tome kako on – ako bude ponovo izabran – neće zaštititi zemlje NATO-a koje se ne pridržavaju svojih obaveza o potrošnji u slučaju ruske invazije. Štaviše, Trump je također rekao da će "ohrabriti" Rusiju da "radi šta god želi".

Dvořák je umanjio značaj Trumpovih komentara i pripisao oštre riječi američkoj predsjedničkoj kampanji tokom ekskluzivnog intervjua za Euractiv Češka.

- Nije baš vruća tema da bi Rusija napala bilo koju od (NATO) članica. To bi mogao biti blef s Trumpove strane - rekao je Dvořák.

Češki ministar EU također vjeruje da nijedan američki predsjednik ne bi odustao od uloge SAD-a kao globalnog lidera.

- Čekao bih da vidim kako će se on (Tramp) ponašati kao novoizabrani predsjednik ako je izabran. Naravno, možda će se ponašati još gore nego u prethodnom mandatu - rekao je Dvořák za Euractiv Czechia.

- S druge strane, uloga SAD-a u svijetu je toliko veliko političko pitanje da bih se iznenadio da je bilo koji američki predsjednik u potpunosti napusti - dodao je.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo