11.02.2024 / 21:23 Svijet - SAD

Američki Senat na korak od odobravanja velike pomoći Ukrajini

Američki Senat na korak od odobravanja velike pomoći Ukrajini
Foto: Arhiv
Usko podijeljeni američki Senat se dodatno približio odobravanju paketa pomoći od 95,34 milijarde dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan u nedjelju 11. februara, pokazujući sposobnost za kompromis uprkos sve jačem protivljenju republikanskih tvrdolinijaša i Donalda Trumpa.

Senat, u kojem većinu imaju Demokrate, glasao je 67-27 čime je preskočena još jedna proceduralna prepreka, te se ova mjera strane pomoći primakla konačnom glasanju o odobravanju, koje bi trebalo da uslijedi u narednim danima.

Ukupno 18 Republikanaca je podržalo legislativu nakon što je Trump, dominantni kandidat u predizborima za republikanskog kandidata za Bijelu kuću, kritikovao ovaj akt na društvenim mrežama rekavši da bi inostrana pomoć trebalo da bude u formi kredita.

Taj novac je ključan za Kijev, koji ide ka drugoj godišnjici ruske invazije na Ukrajinu. Ipak, izglasavanje u Senatu bi poslalo taj akt u Predstavnički dom pod kontrolom Republikanaca, gdje bi bio suočen sa nesigurnom budućnošću.

Demokratski predsjednik, Joe Biden, koji traži odobravanje pomoći već mjesecima, u petak je rekao da bi Kongres bio kriv za "zanemarivanje" ukoliko ne izglasa ovu mjeru.

Prijedlog zakona bi mogao brzo da bude odobren ukoliko bi se Demokrate i Republikanci dogovorili oko ubrzane procedure. Ali takav dogovor se još nije pojavio.

U pomoć je uključena 61 milijarda dolara za Ukrajinu, 14 milijardi za Izrael i 4,83 milijarde za podršku partnera u indopacifičkoj oblasti, uključujući Tajvan, da bi odvratili Kinu od agresije.

Takođe bi 9,15 milijardi u humanitarnoj pomoći otišlo civilima u Gazi, Zapadnoj obali, Ukrajini i drugim zonama konflikta širom planete.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, Mike Johnson, koji ima tanku republikansku većinu, 219 prema 212, naznačio je da bi mogao pokušati da razdvoji odredbe o pomoći u izdvojene mjere, kada prijedlog zakona stigne u taj dom iz Senata.

Ipak, samostalni prijedlog zakona, kojim bi se obezbijedila pomoć za Izraela, prošle sedmice u Predstavničkom domu nije dobio podršku opozicionih Demokrata, koji favorizuju širu legislativu u Senatu, kao ni tvrdolinijaških Republikanaca, koji žele smanjenje potrošnje kao kompenzaciju, što je protumačeno kao par ponižavajućih poraza za Johnsona.

Tokom posjete Kijevu u petak, dvostranačka delegacija kongresmena je obećala da će učiniti svoj dio, da bi mjera bila odobrena.

Republikanci u Senatu vjeruju da bi to što su obe stranke izglasale prijedlog, moglo značiti i podršku Republikanaca u Predstavničkom domu.

Podrška Republikanaca bi mogla porasti, te bi se cijela procedura mogla ubrzati ukoliko vođa većine u Senatu, Chuck Schumer i njegov republikanski kolega, Mitch McConnell, uspiju doći do dogovora i glasanja o amandmanima Republikanaca.

Predstavnici ove stranke žele amandmane kojima bi se pozabavili rekordnim prilivom migranata na granici SAD i Meksika, te ograničavanjem strane pomoći u oružju.

Ipak, neki Republikanci koji se protive dodatnoj pomoći Ukrajini su obećali da će odlagati razmatranje ovoga, time što će primorati Senat da se povinuje zamršenim parlamentarnim procedurama koje oduzimaju vrijeme.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo