07.02.2024 / 11:35 Svijet - Dvodnevna posjeta Ukrajini

Borrell zbog sirena za vazdušnu opasnost dočekao jutro u skloništu

Borrell zbog sirena za vazdušnu opasnost dočekao jutro u skloništu
Foto: X
Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Ukrajini, saopćio je da je jutro dočekao u skloništu.

Kako je naveo, u skloništu je završio zbog sirena za vazdušnu opasnost koje su se oglasile širom Kijeva.


"Počinjem jutro u skloništu dok se sirene oglašavaju širom Kijeva. Ovo je svakodnevna realnost hrabrog ukrajinskog naroda, od kako je Rusija pokrenula svoju protivpravnu agresiju", napisao je Borrell na Twitteru.

Rusija je izvela raketni udar na Kijev i druge ukrajinske gradove u jutarnjim satima, saopćile su ukrajinske vazduhoplovne snage, a nekoliko eksplozija se čulo u glavnom gradu zemlje kada su sistemi protivvazdušne odbrane bili angažovani na odbijanju napada.

Glasne eksplozije čule su se u Kijevu nešto prije 07:00 sati, izvjestili su očevici agenciju "Reuters".

Gradonačelnik Kijeva, Vitalij Kličko saopćio je na Telegramu da su angažovani sistemi protivvazdušne odbrane.

On je dodao da su dijelovi glavnog grada Ukrajine ostali bez struje danas, nakon što je oborena ruska raketa oštetila dalekovode.

U Kijevu i ostatku zemlje vazdušna upozorenja traju već više od dva sata, navodi "Reuters".

Oleh Sinehubov, guverner Harkovske oblasti, na sjeveroistoku Ukrajine, saopćio je da su ruske rakete pogodile nestambenu infrastrukturu u gradu Harkovu, administrativnom centru regiona.

Ranije je najavljeno da će se Borrell tokom svoje posjete Ukrajini održati sastanke sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom, ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom odbrane Rustemom Umerovim.

Kako je juče saopštila press služba Evropske unije, obratit će se i poslanicima u Vrhovnoj radi.

Visoki predstavnik i potpredsjednik Borrell će posjetiti Savjetodavnu misiju EU za reformu sektora civilne sigurnosti u Ukrajini (EUAM Ukraine), prenosi "b92".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo