07.02.2024 / 11:27 Regija - Ana Brnabić

Srbijanska opozicija pokazala da ne poštuje građane

Srbijanska opozicija pokazala da ne poštuje građane
Foto: FENA

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je u srijedu kako je srbijanska opozicija pokazala da ne poštuje Srbiju i njezine građe jer je jučer dio opozicija položio zakletvu u predvorju parlamenta.

U Srbiji je u utorak održana konstituirajuća sjednica srbijanskog parlamenta a prekinuta je nakon što su formalno potvrđeni mandati izabranih zastupnika.

Novi saziv Skupštine Srbije konstituiran je uz zvižduke i povike zastupnika opozicije, koji su na početku sjednice protestovali zbog izbornih nepravilnosti, a nakon toga su napustili sjednicu te tekst prisege pročitali pred novinarima i kamerama u predvorju parlamenta.

"Po prvi put u historiji Srbije imate da dio zastupnika izađe iz dvorane u predvorje, i tamo podnose prisegu. Niko ne razumije stepen nepoštovanja koji su Đilasova opozicija i Miloš Jovanović pokazali", kazala je Brnabić gostujući na TV Happy.

Na vanrednim izborima prošle godine pobijedila je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), ali je dio opozicije optužio vladajuće za izbornu krađu, napose u Beogradu, uz brojne nepravilnosti koje su konstatirali i međunarodni promatrači.

Govoreći o rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji, povodom zahtjeva za međunarodnom istragom o izborima, Brnabić je kazala da "teško može riječima iskazati u kolikoj mjeri je ovo skandal za Evropski parlament, europarlamentarizam i određene evropske institucije".

"Ovo je potpuni sumrak opozicije koja je lobirala da se ovakva rezolucija usvoji, što će biti koliko znam u četvrtak", istaknula je Brnabić.

Brnabić je rekla da su argumenti opozicije za zahtjev za međunarodnom istragom koja tvrdi da su izbori pokradeni, u formi „ja sam čuo“, „postoji optužba“ i koalicija „‘Srbija protiv nasilja’ je rekla“.

Naći ćete podatak o 40.000 građana Republike Srpske, iako smo pokazali da se to nije dogodilo podatak o fantomskim glasačima, o pasiviziranim glasačima. Ne postoji nijedan detalj koji nisu propustili staviti u rezoluciju Evropskog parlamenta“, kazala je Brnabić.

Na konstituirajućoj sjednici trebao je biti izabran predsjednik, dopredsjednici parlamenta i glavni tajnik, te članovi radnih tijela i stalnih parlamentarnih izaslanstava u međunarodnim institucijama.

Nakon konstituiranja parlamenta rok za formiranje vlade je 90 dana, a prije izbora izvršne vlasti slijede konzultacije predsjednika države sa šefovima zastupničkih skupina, što prethodi odluci kome će biti povjeren mandat za sastav vlade.

Nastavak sjednice nije najavljen.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo