06.02.2024 / 09:14 Svijet - Američki državni sekretar

Blinken danas u Egiptu u okviru krizne turneje po Bliskom istoku

Blinken danas u Egiptu u okviru krizne turneje po Bliskom istoku
Foto: U.S. Department of State

Državni sekretar SAD Antony Blinken će danas posjetiti Egipat u okviru bliskoistočne turneje u nastojanju da se postigne primirje u ratu Izraela i Hamasa.

On će se sastati s predsjednikom Egipta Abdelom Fatahom El-Sisijem nakon što je u Rijadu razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom Muhamedom Bin Salmanom, prenosi AFP.

To je peta Blinkenova posjeta regionu od početka rata koji traje četiri mjeseca, a posjetit će i Izrael i Katar.

To se dešava u vrijeme kada je ministar odbrane Izraela Yoav Gallant izjavio da izraelska vojska namjerava ići dalje na jug ka Rafi, palestinskom gradu na egipatskoj granici gdje se od sukoba sklonilo više od polovine, oko 1,5 miliona stanovnika Gaze, piše BETA.

Američki državni sekretar se nada da će dobiti podršku za prIJedlog primirja sačinjen nedavno u Parizu, ali ga još nisu prihvatili ni Hamas ni Izrael.

On je razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom o “hitnoj potrebi da se smanji regionalna napetost”, rekao je portparol State Departmenta. Pojačani napadi pristalica Hamasa širom regiona su izazvali kontranapade SAD i saveznika.

Oni su također razgovarali “o regionalnoj saradnji da se postigne trajni kraj krize u Gazi”.

Izrael je međutim najavio da će nastaviti svoju osvetničku ofanzivu i da će ući u palestinsku teritoriju onoliko koliko je potrebno da pronađe visoke zvaničnike Hamasa, “sve dok posljednjeg bastiona koji je u Rafi”, kako je rekao sinoć Galant.

Primirjem kojem se Blinken nada se predlaže šestonsedmična pauza u borbi i oslobađanje izraelskih talaca zatočenih u Gazi u zamjenu za palestinske zatvorenike u Izraelu i više pomoći za palestinsku teritoriju, kako navodi izvor Hamasa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo