05.02.2024 / 11:53 Svijet - Seul

Južna Koreja i Saudijska Arabija potpisale sporazum o širenju saradnje na vojnom polju

Južna Koreja i Saudijska Arabija potpisale sporazum o širenju saradnje na vojnom polju
Foto: FENA

Južna Koreja i Saudijska Arabija potpisale su u nedjelju memorandum o razumijevanju za proširenje saradnje na vojnom polju, saopćila je južnokorejska administracija za vojne nabavke (DAPA), dok Seul nastoji povećati daljnju prodaju oružja u regiji.

Sporazumom će dvije zemlje uspostaviti zajednički komitet za formiranje radne grupe za istraživanje i razvoj sistema naoružanja, kao i proizvodnju za nastavak saradnje na vojnom polju, navodi DAPA u saopćenju za javnost objavljenom u ponedjeljak.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su ministar odbrane Shin Won-sik, koji je bio u posjeti Rijadu na Svjetskom sajmu naoružanja u okviru jednosedmične posjete Bliskom istoku, i njegov saudijski kolega Khalid bin Salman Al Saud, navodi DAPA.

Portparol DAPA-e nije iznio više detalja, odgovarajući na pitanje o sporazumu na brifingu za medije u ponedjeljak.

Južna Koreja želi povećati prodaju kako bi postala jedan od najvećih svjetskih dobavljača oružja, uprkos oštroj konkurenciji drugih svjetskih izvoznika oružja.

Njena prodaja oružja porasla je na 17 milijardi dolara u 2022. sa 7,25 milijardi dolara prethodne godine, pokazuju podaci ministarstva odbrane.

Izvoz oružja na Bliski istok porastao je skoro deset puta između 2013. i 2022. godine, sudeći prema podacoma Korejske privredne i industrijske komore.

Posljednjih godina, južnokorejske kompanije Hanwha, Poongsan i LIG Nex1 sklopile su poslove sa Saudijskom Arabijom ukupne vrijednosti oko 989 miliona dolara, za višecijevne raketne bacače, municiju i elektro-optičke sisteme, a prema novembarskom izvještaju moglo bi biti u pripremi još poslova. Izvještaj je objavio Međunarodni institut za strateške studije (IISS) sa sjedištem u Londonu.

- Države Arapskog zaliva žele diverzifikovati svoje izvore nabavke i partnerstva u sektoru odbrane van svojih tradicionalnih zapadnih dobavljača. A Seul može ponuditi sve naprednije alternative opreme, često po konkurentnim cijenama i kraćim rokovima isporuke - navodi se u izvještaju, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo