05.02.2024 / 09:13 Svijet - Veliki izvještaj

Guardian objavio detalje: Kako CNN favorizuje Izrael

Guardian objavio detalje: Kako CNN favorizuje Izrael
Foto:

Britanski Guardian je objavio veliku analizu u kojoj se tvrdi da “CNN-ova pristrasnost u izvještavanju o izraelskom ratu u Gazi nije slučajna, već svjesna i složena politika usmjerena sa samog vrha mreže”.

Autor Chris McGreal je pozvao šest mrežinih insajdera u više redakcija CNN-a da razgovaraju. Također je dobio u ruke “više od deset internih dopisa i email poruka”.

“CNN se suočava s odgovorom vlastitog osoblja zbog uređivačke politike za koju kažu da je dovela do povratka izraelske propagande i cenzuriranja palestinskih perspektiva u izvještavanju mreže o ratu u Gazi”, navodi se.

Stičete utisak da CNN troši isto toliko vremena na iskrivljavanje vijesti koliko i na njihovo prikupljanje. Evo kratkog sažetka: “. . . Odluke o dnevnim vijestima su određene nizom direktiva iz sjedišta CNN-a u Atlanti koje su postavile stroge smjernice o izvještavanju. One uključuju stroga ograničenja citiranja Hamasa i izvještavanja o drugim palestinskim perspektivama, dok se izjave izraelske vlade uzimaju zdravo za gotovo.”

Zatim, još neobičnije:

“Pored toga, Jerusalimski biro mora očistiti svaku priču o sukobu prije emitiranja ili objavljivanja.”

Upravo to je način na koji autoritarni režimi kontroliraju svoje vijesti. Posebno je to, prema analizi, bilo iskazano u ranim sedmicama rata, većim fokusom na izraelsku patnju i izraelski narativ o ratu kao lovu na Hamas i njegove tunele, te nedovoljnom fokusu na razmjere palestinskih civilnih smrti i razaranja u Gazi .

McGrealovi doušnici rekli su da "ton izvještavanja postavlja na vrh njegov novi glavni urednik i izvršni direktor, Mark Thompson." Insajderi CNN-a rekli su da se sjećaju Thompsonova iskustva u njegovom prethodnom mandatu na čelu BBC-ja, u periodu 2004-2012. “. . . bio je optužen da je u nekoliko navrata popustio pritisku izraelske vlade, uključujući zahtjev da se ukloni jedna od najistaknutijih dopisnica korporacije s njenog mjesta u Jerusalemu 2005.

McGreal je otkrio memorandumu od dvije stranice, otvoreno nazvanu "Markova instrukcija", u kojoj se kaže da “. . . dok bi CNN izvještavao o ljudskim posljedicama izraelskog napada i povijesnom kontekstu priče, 'moramo nastaviti uvijek podsjećati našu publiku na neposredan uzrok ovog trenutnog sukoba, naime Hamasov napad i masovna ubistva i otmice civila.'

(Vijesti.ba)

Izdvajamo