6°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

03.02.2024 / 08:47 Muzika i Film - Odluka HBO

Miloš Biković izbačen iz treće sezone 'White Lotus' zbog podrške Rusiji

Miloš Biković izbačen iz treće sezone 'White Lotus' zbog podrške Rusiji
Foto: Ringier
Srbijanski glumac Miloš Biković izbačen je iz treće sezone serije "White Lotus".

Ova odluka HBO je uslijedila nakon što je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova uputilo kritiku zbog saradnje sa glumcem koji podržava "Rusiju i genocid".

Ranije je najavljeno da će glumac biti dio nove sezone serije "White Lotus", no, HBO se sada oglasio te kazao kako su odlučili prekinuti saradnju sa glumcem usljed kontroverze oko Ukrajine.
 
"Odlučili smo da se rastanemo sa Milošem Bikovićem i uloga će biti preinačena", kazao je glasnogovornik HBO-a u saopćenju.

Podsjetit ćemo, ranije je Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine uputilo oštru kritiku, gdje su napisali kako je Biković osoba koja podržava genocid i krši međunarodno pravo.

"Miloš Biković, srbijanski glumac koji podržava Rusiju od početka sveobuhvatne invazije, sada bi trebao glumiti u trećoj sezoni HBO-ove serije 'White Lotus'. HBO, da li je u redu da radite s osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo", naveli su.

Biković: Bacanje sjenke na suštinu umjetničke slobode

Biković se oglasio na svom Instagram profilu ubrzo po objavi prekida saradnje kazavši kako se protiv njega vodi "ciljana kampanja", koja, kako dodaje, kroz vanjski utjecaj stvara ozbiljan presedan, bacajući sjenku na suštinu umjetničke slobode.

"Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umjetnosti".

Glumac je također dodao i kako je on navodno odrastao u "zemlji razorenoj ratom".

"Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardovana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželio. Svakim danom je sve više sukoba svuda u cijelom svijetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Volio bih da svi oni prestanu i da pobijedi princip ljubavi", poručio je Miloš.

Naglasio je i kako je počastvovan što je izabran da bude dio "White Lotusa", ali da njegovo učešće "nije moguće iz razloga koji su van domena kulture" te da se neće "poklanjati narativu koji ugrožava njegov integritet".

"Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspjeh u novoj sezoni. Uprkos svemu, ja i dalje vjerujem da umjetnost liječi i da može da ujedini čovječanstvo. Stoga će moja uvjerenja i moja posvećenost umjetnosti ostati nepromijenjeni", zaključio je.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo