25.01.2024 / 11:49 BiH - Maligni utjcaj

Ruski dom iz Beograda diže spomenik Čurkinu u Istočnom Sarajevu

Ruski dom iz Beograda diže spomenik Čurkinu u Istočnom Sarajevu
Foto: Arhiva

Ruski centar za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu saopćio je da će ove godine u Istočnom Sarajevu postaviti spomenik nekadašnjem stalnom predstavniku Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitaliju Čurkinu.

Rukovodilac ruske državne agencije Rossotrudnjičestvo (Ruska saradnja) Jevgenij Primakov Mlađi rekao je novinarima u prostorijama agencije TASS da Srbi u Republici Srpskoj „gaje posebno poštovanje“ prema Vitaliju Čurkinu (1952-2017), navodi se u saopćenju „Ruskog doma“.

- Uvijek na strani srpskog naroda, Čurkin je u Vijeću sigurnosti UN glasao protiv priznanja genocida u Srebrenici. To je bio stav naše države. Spomenik će biti postavljen na zahtjev srpske strane, te će se u Palama, na mjestu spomen-ploče naći spomenik, kazao je Jevgenij Primakov, unuk istoimenog bivšeg premijera i ministra vanjskih poslova Rusije.

Izrada spomenika povjerena je članu Ruske akademije umetnosti, vajaru Ajdinu Zejnalovu, koji je rekao da je realizovao desetine projekata širom sveta, uz podršku Rossotrudnjičestva, Ministarstva vanjskih poslova Rusije i administracije predsjednika Vladimira Putina.

Kao stalni predstavnik Rusije u UN Čurkin je 2015. godine blokirao u Vijeću sigurnosti nacrt rezolucije o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija.

Čurkin, ambasador Rusije u UN od 2006. godine, umro je u februaru 2017. godine, od srčanog udara.

Kasnije te godine, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posthumno ga je odlikovao Ordenom zastave RS sa srebrnim vjencem, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio supruzi Vitalija Čurkina, Irini, Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je ruski diplomata posthumno odlikovan.

Vučić je tada, na svečanoj ceremoniji u Ambasadi Srbije u Moskvi, kazao da je Čurkin „zaslužan što srpski narod nije označen kao genocidan“ i dodao da će „u srpskom narodu ostati upamćen kao čovjek koji se borio za pravdu na Kosovu i u Bosni i Hercegovini“.

U novembru 2017. u Istočnom Sarajevu je otkrivena spomen-ploča Čurkinu, u organizaciji Udruženja građana Istočna alternativa, i uz podršku Ambasade Rusije u BiH i općine Istočno Novo Sarajevo.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo