06.10.2024 / 06:00 BiH - Kreće utrka

Lokalni izbori: 26.000 političara traži glas birača

Lokalni izbori: 26.000 političara traži glas birača
Foto: Arhiv
Danas se u Bosni i Hercegovini održavaju Lokalni izbori.

Nakon katastrofalnih poplava izbori su odgođeni  Jablanici, Konjicu, Kiseljaku, Kreševu i na tri biračka mjesta u Fojnici.

Tako će preko 26 hiljada kandidata, stranka i koalicija u ukupno 138 gradova i općina u utrku za povjerenje građana.

Lokalni izbori ove godine su specifični zbog nekoliko promjena koje su rezultat nametnutih izmjena Izbornog zakona. Za građane je posebno važna izmjena u kontekstu zaokruživanja kandidata.

Naime, birači će ove godine moći zaokružiti samo tri kandidata u okviru jedne liste, a ako zaokruže i četvrtog, preferencijalni glasovi će se smatrati nevažećima, što smanjuje mogućnost kandidatima koji su niže rangirani na pojedinim listama.

Novost je i uvođenje novih tehnologija koje će biti prisutne na 458 biračkih mjesta. Prvi pilot-projekt "Autentifikacija birača i transmisija rezultata", koji CIK BiH provodi uz podršku EU, provodit će se u 165 biračkih mjesta, odnosno 11 osnovnih izbornih jedinica. Drugi pilot-projekt odnosi se na upotrebu optičkih skenera s automatskom transmisijom rezultata, koji CIK BiH provodi uz podršku USAID-a na 145 biračkih mjesta u sedam osnovnih izbornih jedinica. Treći pilot-projekt podrazumijeva identifikaciju i autoidentifikaciju birača, a provodi ga CIK BiH uz podršku OESS-a na 138 biračkih mjesta u Distriktu Brčko. Četvrti pilot-projekt - videonadzor provodi CIK BiH na 10 biračkih mjesta, odnosno pet osnovnih izbornih jedinica.

Drugi dio izmjena vezan je uz predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora, koji, u skladu s nametnutim izmjenama izbornog zakonodavstva, ne smiju biti članovi političkih stranaka.

Izbori su, kao što je poznato, raspisani za 58 općinskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 53 skupštine općina u Republici Srpskoj, 111 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u Republici Srpskoj, 31 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Distrikta Brčko BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo