06.10.2024 / 09:20 BiH - Navodno

Je li Čović uticao na odgodu izbora u Fojnici?

Je li Čović uticao na odgodu izbora u Fojnici?

Centralna izborna komisija (CIK) je jutros u donijela Odluku o izmjeni Odluke o odgađanju Lokalnih izbora na svim biralištima u općini Fojnici zbog poplava koje su pogodile ovo područje.

Prema informacijama portala Istraga.ba, predsjednica Lokalne izborne komisije iz Fojnice obavijestila je sinoć CIK da je sve spremno, te da bi izbori trebali biti odgođeni samo na nekoliko birališta.

Međutim, tokom noći su došli političlki zahtjevi da ze izbori odgode jer je bilo određenih problema sa članovima biračklih odbora iz stranaka okupljenih oko HNS-a.

Tri člana CIK-a, Suad Arnautović, Ahmed Šantić i Željko Bakalar, bili su protiv odgode izbora, te su jasno poručili da nema razloga za odgodu.

Arnautović je rekao da sumnja da čitava odluke ima političke konotaciju i da dolazi nakon što su jučer Fojnicu posjetili određeni političari. On nije rekao na koga konkretno misli, ali je činjenica da je u ovoj Općini jučer boravio lider HDZ-a Dragan Čović.

Ipak, odluka o odgodi je donesena u omjeru 4:3, jer su Irena Hadžiabdić, Vanja Bjelica, Vlado Rogić i Jovan Kalaba glasali za.

Na donošenju odluke je insistirala predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić koja je sjednicu CIK-a sazvala u 7 sati, u trenutku kada su grđani u Fojnici počeli pristizati na birališta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo