6°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

23.01.2024 / 11:24 Biznis - SEF 2024

Izgradi vlastiti energetski biznis i poveži se s najboljima na Sarajevo Energy Forumu

Izgradi vlastiti energetski biznis i poveži se s najboljima na Sarajevo Energy Forumu
Foto: Sarajevo Energy Forum

Sarajevski energetski forum – SEF 2024, održaće se iduće sedmice, 30-31. januara u hotelu Hills i okupiće najvažnije lidere energetske tranzicije iz BiH i regiona, ali i vodeće biznismene iz energetskog sektora, kao i predstavnike akademske zajednice i eksperte koji poznaju trendove i mogu ponuditi ideje kako izgraditi uspješan i vlastiti energetski biznis.

SEF kao vodeći energetski forum u regionu, ponudiće odgovore na najvažnija pitanja iz oblasti našeg osiguravanja i proizvodnje energije.

Kako napraviti uspješnu tranziciju iz regije uglja u regiju razvijenih obnovljivih izvora energije i čistog okoliša? Kako povezati region i izgraditi stabilne, 'pametne' mreže za distribuciju i prenos električne energije je panel od kojeg se puno očekuje, a koji je podržan od GIZ-a u ime Savezne vlade Njemačke. Koja je uloga virtuelnih elektrana u osiguravanju sigurnih i dugoročnih ugovora o otkupu je panel diskusija koja se realizira u partnerstvu sa Hifa Oil, koji je generalni sponzor SEF 2024. O skladištenju energije i trendu razvoja i korištenja baterija govoriće predstavnici bh. i regionalnih kompanija, a posebno važnu ulogu u ovom panelu imaće Rimac Energy, koji je jedan od partnera i zlatni sponzor ovogodišnjeg SEF-a. Osim ovih tema, prvog dana, biće organizirana i prezentacija o energetskim zakonima usvojenim u BiH, s posebnog aspekta kako se niži nivoi vlasti moraju pripremiti kako bi brzo i efikasno implemetirali ove propise i ubrzali proces razvoja obnovljivih izvora energije. Na kraju prvog dana, za sve učesnike, biće upriličen SEF 2024 Networking Party.

Drugi dan SEF-a počet će sa panelom o energetskom pravu, te mogućnostima projektnog i održivog finansiranja, na kojem će dokazana rješenja prezentirati i ProCredit Bank, također, jedan od zlatnih partnera. Rezultate istraživanja o energetskoj tranziciji u zemljama Zapadnog Balkana, na kojem je radilo preko 100 eksperata prezentiraće Mirza Kušljugić, predsjednik Centra RESET. Zatim, posebno važan panel biće posvećen privrednicima koji izvoze u zemlje EU, o tome kako se na vrijeme pripremiti, izgraditi unutrašnje kapacitete i osigurati svoje 'zelene certifikate' i garancije porijekla, kako bi mogli, i nakon uvođenje taksi na emisije CO2, nakon 1. januara 2026. godine nesmetano nastaviti svoj izvoz i posao. Osim spomenutih, tu su još i paneli o biomasi, vjetro i termoelektranama, zelenom hidrogenu, elektromobilnosti i tome kako toplotne pumpe pomažu proces dekarbonizacije.

Veliki je interes pobudio i panel o fleksibilnosti elektroenergetskog sistema i tome kako implementirati mjere za povećanje kapaciteta mreže za priključenje novih proizvođača, potrošača i ostalih didtribuiranih energetskih resursa.

SEF 2024 završiće debatom o tome kako globalnu energetsku krizu BiH i zemlje regije mogu okrenuti u razvojnu šansu i izgraditi jake i inkluzivne ekonomije.

Uz sve ove teme i panele, učesnici Sarajevo energy foruma moći će posjetiti i Sajam izlagača gdje će kompanije iz BiH i regije izložiti najnovija dostignuća, proizvode i usluge.

Na ovogodišnjem SEF-u su dosad registrirani učesnici i izlagači iz 22 države svijeta. Broj mjesta za učešće je ograničen, a prijave su otvorene još nekoliko dana. Ukoliko želite da saznate kuda idu trendovi, kako izgraditi uspješan energetski biznis i povezati se s najboljim, prijavite se na Sarajevo energy forum 2024.

Prijavu možete izvršiti na ovom linku https://sef.ba/blog-horizontal/


(Vijesti.ba)

Izdvajamo