22.01.2024 / 06:40 Svijet - Rat u Ukrajini

Papa Franja i Antonio Guterres osudili ukrajinski napad na Donjeck

Papa Franja i Antonio Guterres osudili ukrajinski napad na Donjeck
Foto: X

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres oštro je osudio ukrajinsko granatiranje Donjecka, u kojem je poginulo više desetina ljudi.

"Generalni sekretar oštro osuđuje sve napade na civile i civilnu infrastrukturu, uključujući granatiranje grada Donjecka u Ukrajini, u kojem je ubijeno najmanje 25 ljudi i povrijeđeno više od 20 ", rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dinarik, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, Guterres je upozorio da su napadi na civile i civilnu infrastrukturu "zabranjeni međunarodnim humanitarnim pravom, neprihvatljivi su i moraju se odmah zaustaviti“, prenosi TASS.

Papa Franja najoštrije je osudio ukrajinsko granatiranje pijace u Donjecku i pozvao na početak pregovora, rekao je za TASS predsjednik Svjetske unije starovjeraca Leonid Sevastjanova, pozivajući se na lični razgovor s papom.

„Papa Franja oštro osuđuje napade na Donjeck i također snažno poziva na početak pregovora“, rekao je Sevastjanov.

Prema njegovim riječima, papa smatra da je sukob u Ukrajini stigao u ćorsokak i da se ne može rešti vojnim putem, već samo pregovorima.

"Nastavak sukoba samo će donijeti patnju civilima. Papa poziva na mirne pregovore, u kojima bi strane mogle razgovarati o međusobnim pritužbama i načinima za njihovo rješavanje", dodao je Sevastjanov.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo