20.01.2024 / 19:10 Svijet - Ratni zločin

CNN: Najmanje 16 groblja u Gazi oskrnavile su izraelske snage, otkrivaju satelitski snimci

CNN: Najmanje 16 groblja u Gazi oskrnavile su izraelske snage, otkrivaju satelitski snimci
Foto: CNN

Izraelska vojska je oskrnavila najmanje 16 groblja u svojoj kopnenoj ofanzivi na Gazu, pokazala je istraga CNN-a, ostavljajući nadgrobne spomenike uništene, tlo izvrnuto, a u nekim slučajevima i tijela otkopana.

U Khan Younisu, u južnoj Gazi, gdje su borbe eskalirale ranije ove sedmice, izraelske snage uništile su groblje, uklanjajući tijela, kako su izraelske odbrambene snage (IDF) rekli za CNN da je dio potrage za ostacima taoca koje je Hamas zarobio tokom 7. oktobra, piše CNN.

CNN je pregledao satelitske snimke i snimke sa društvenih medija koji pokazuju uništavanje groblja i svjedočio tome iz prve ruke dok su putovali s IDF-om u konvoju. Dokazi zajedno otkrivaju sistemsku praksu u kojoj su izraelske kopnene snage napredovale preko pojasa Gaze.

Namjerno uništavanje vjerskih objekata, kao što su groblja, krši međunarodno pravo, osim pod uskim okolnostima koje se odnose na to da to mjesto postaje vojni cilj, a pravni stručnjaci rekli su za CNN da bi djela Izraela mogla predstavljati ratne zločine.

Glasnogovornik IDF-a nije mogao objasniti uništenje 16 groblja za koje je CNN dao koordinate, ali je rekao da vojska ponekad "nema drugog izbora" osim da gađa groblja za koja tvrdi da Hamas koristi u vojne svrhe.

IDF je saopćio da je spašavanje taoca i pronalaženje i vraćanje njihovih tijela jedna od njenih ključnih misija u Gazi, zbog čega su tijela uklonjena iz nekih grobnica.

"Proces identifikacije talaca, koji se provodi na sigurnoj i alternativnoj lokaciji, osigurava optimalne profesionalne uslove i poštovanje prema preminulima", rekao je portparol IDF-a za CNN, dodajući da se tijela za koja je utvrđeno da nisu taoci "vraćaju s dostojanstvom i poštovanjem".

Ali u drugim slučajevima, čini se da je izraelska vojska koristila groblja kao vojne ispostave. CNN-ova analiza satelitskih snimaka i video zapisa pokazala je da su izraelski buldožeri pretvorili više groblja u terene, izravnali velike pojaseve i podižući barikade kako bi učvrstili svoje pozicije.

U četvrti Shajaiya u gradu Gaza, izraelska vojna vozila mogla su se vidjeti na mjestu gdje je nekada stajalo groblje, s barikadama koje su ih okruživale sa svih strana. Centralni dio groblja Shajaiya očišćen je prije rata, javljaju lokalni mediji. Ali satelitski snimci pokazuju da su drugi dijelovi nedavno srušeni buldožerom i vidljivo je prisustvo IDF-a od 10. decembra.

IDF je 18. decembra objavila nedatiranu fotografiju, kako su rekli, Hamasovog raketnog bacača na teritoriji groblja Shajaiya. CNN nije mogao nezavisno provjeriti kada i gdje je fotografija snimljena.

Slična scena razaranja bila je vidljiva na groblju Bani Suheila, istočno od Khan Younisa, gdje su satelitski snimci otkrili namjerno i progresivno rušenje groblja buldožerima i stvaranje odbrambenih utvrđenja tokom najmanje dvije sedmice krajem decembra i početkom januara.

Na groblju Al Falouja u četvrti Jabalya, sjeverno od grada Gaze, groblju Al-Tuffah, istočno od grada Gaze, i groblju u četvrti Sheikh Ijlin u gradu Gazi, uništeni su nadgrobni spomenici i teški tragovi gazećeg sloja koji su upućivali na teško oklopna vozila ili tenkove koji su vozili nad grobovima.

Oklopni transporter koji je prevozio CNN tim prošle sedmice vozio se direktno kroz groblje New Bureij u Al-Bureiju, palestinskom izbjegličkom kampu u centralnoj Gazi, na izlasku iz pojasa. Grobovi su bili vidljivi sa obje strane novoizgrađenog zemljanog puta, kao što se vidi na ekranu unutar vozila koji prikazuje prenos uživo sa njegove prednje kamere. CNN je potvrdio lokaciju groblja geolocirajući snimke unutar Gaze tog dana i provjeravajući satelitske snimke.

Ostala groblja koja je CNN analizirao na satelitskim snimcima pokazala su malo ili nimalo znakova uništenja ili vojnih utvrđenja, među kojima su i dva groblja na kojima su pokopani pali vojnici iz Prvog i Drugog svjetskog rata, uključujući kršćane i neke Židove.

Glasnogovornik IDF-a nije objasnio zašto su veliki dijelovi groblja pretvoreni u vojne ispostave ili zašto su vojna vozila parkirana tamo gdje su nekada stajali grobovi. "Imamo ozbiljnu obavezu da poštujemo mrtve i ne postoji politika stvaranja vojnih punktova na grobljima", rekao je portparol za CNN.

Izraelske snage teško su oštetile groblje u Khan Younisu između ponedjeljka navečer i srijede ujutro, dok su se useljavale u područje oko kompleksa bolnice Al Nasser i jordanske terenske bolnice, prema satelitskim snimcima i video snimcima koje je pregledao i geolocirao CNN.

IDF je za CNN rekao da kada “prime kritične obavještajne ili operativne informacije” provodi “precizne operacije spašavanja talaca na određenim lokacijama na kojima informacije ukazuju da se tijela talaca mogu nalaziti”.

Izrael je saopćio da su 253 osobe uzete kao taoci tokom napada Hamasa 7. oktobra i vjeruje da su 132 taoca još uvijek u Gazi – od toga 105 živih i 27 mrtvih.

Dina, kćerka Munthera al Hayeka ubijena je u ratu u Gazi 2014. Početkom januara posjetio je Dinin grob na groblju Sheikh Radwan u gradu Gaza, ali ona nije bila tamo. Pokušao je da pronađe grob svoje bake. Nije bilo ni tamo.

"Okupacione snage su ih uništile i buldožerima", rekao je Hayek, portparol palestinske opozicione grupe Fatah u Gazi, za CNN. “Scene su užasne. Želimo da svijet interveniše kako bi zaštitio palestinske civile.”

Mosab Abu Toha, pjesnik iz Gaze čije je djelo objavljeno u New York Timesu i New Yorkeru, također je saznao da je groblje na kojem su sahranjeni njegov mlađi brat i djed teško oštetila izraelska vojska.

Sada siguran u Kairu, Abu Toha je za CNN rekao kako ga je 26. decembra njegov brat nazvao sa groblja Beit Lahia, u sjevernoj Gazi, tražeći svoje najmilije, ali ih nije mogao pronaći.

Stručnjaci za međunarodno pravo kažu da je skrnavljenje grobnica u suprotnosti s Rimskim statutom, sporazumom iz 1998. koji je uspostavio i upravlja Međunarodnim krivičnim sudom (ICC) za suđenje za ratne zločine, genocid, zločine protiv čovječnosti i zločine agresije. Izrael, koji je prvobitno podržavao stvaranje suda, nije ratifikovao Rimski statut.

Grobljima se daje zaštita kao „civilni objekti“ prema međunarodnom pravu i pruža im se posebna zaštita, sa ograničenim izuzecima.

Groblja se mogu napasti ili uništiti samo ako ih druga zaraćena strana koristi u vojne svrhe, ili ako se to smatra vojnom nuždom, pri čemu stečena vojna prednost nadmašuje štetu nanesenu civilnim objektima.

“Civilna priroda groblja je donekle ostala netaknuta. Dakle, neko ko želi da napadne groblje ipak mora uzeti u obzir vrstu civilne upotrebe grobova i civilni značaj groblja, te mora svesti na najmanju moguću mjeru štetu toj civilnoj funkciji groblja”, Janina Dill, kodirektorica na Institutu za etiku, pravo i oružane sukobe Univerziteta Oksford, rekao je za CNN.
Južna Afrika je istakla uništavanje groblja u Gazi od strane IDF-a kao dio svog slučaja na Međunarodnom sudu pravde tvrdeći da Izrael čini genocid. Izrael poriče te optužbe, ali Dill je rekao da, iako samo uništavanje groblja ne predstavlja genocid, ono može dodati dokaze o namjeri Izraela.

"Postoji ogromno simboličko značenje u ideji da čak ni mrtvi nisu ostavljeni na miru", rekao je Dill. “Međunarodno humanitarno pravo štiti dostojanstvo ljudi koji su izvan borbe ili borbe, a ta zaštita ne prestaje kada oni umru.”

Ali, u najmanje dva slučaja, jasno je da su uloženi napori da se poštuju mrtvi - na grobljima gdje Palestinci nisu sahranjeni.

Samo pola milje udaljeno od uništenog groblja Al-Tuffah, istočno od grada Gaze, groblje na kojem se nalaze tijela uglavnom britanskih i australskih vojnika koji su poginuli u Prvom i Drugom svjetskom ratu uglavnom je netaknuto. Krater na groblju pojavljuje se na satelitskim snimcima između 8. i 15. oktobra, ali je inače bio netaknut ratom.

Drugo groblje kojim upravlja Komisija za ratne grobnice Commonwealtha u centralnoj Gazi nudi još jasniji primjer. Pokvarena vozila i uništeni putevi ležali su svuda oko groblja. Ali samo groblje, u kojem se nalaze grobovi uglavnom kršćana i nekih jevrejskih vojnika iz Prvog svjetskog rata, je netaknuto.

Izraelski vojnici čak su pozirali s izraelskom zastavom kraj groba jevrejskog vojnika koji je tamo sahranjen, a druga slika objavljena na društvenim mrežama prikazuje tenk koji sjedi na rubu groblja – poštujući svetost tog posvećenog tla.

Poštovanje nekih mrtvih, ali ne i drugih, suprotno je međunarodnom pravu, rekla je za CNN Muna Haddad, advokat za ljudska prava i istraživač o postupanju s mrtvima.

"Ono što se dešava je jasno kršenje ovih osnovnih pravila i smatra se ratnim zločinom 'povređivanja ličnog dostojanstva' prema Rimskom statutu", rekla je ona.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo