19.01.2024 / 12:37 BiH - Apel ljekara

Epidemija morbila u Tuzli i Živinicama: Djeca nisu bila vakcinisana

Epidemija morbila u Tuzli i Živinicama: Djeca nisu bila vakcinisana
Foto: Vijesti.ba


Na području Živinica i Tuzle proglašena je epidemija morbila, a doktori pozivaju roditelje da vakcinišu djecu na vrijeme i prate kalendar vakcinacije.

Oboljela djeca nisu bila vakcinisana, a ni roditelja veći broj.

U Tuzlanskom kantonu trenutno je nepovoljna epidemiološka situacija, potvrđeno je danas na zajedničkoj press konferenciji ministarstva zdravstva, UKC-a Tuzla i Zavoda za javno zdravstvo TK. Zarazne bolesti počele su poslije oktobra, odnosno, covid, veliki kašalj, meningitis te krajem decembra buknule su morbile.

„Ono što nas zabrinjava trenutno je pojava vakcino preventabilnih bolesti. Pertusisa je bilo u našem okruženju pa je bilo pitanje kada će se pojaviti kod nas. Međutim, morbile mene nisu lično iznenadile zbog niske pokrivenosti MPR vakcinama kod djece obveznika. U TK pokrivenost vakcinacije kod djece starosti do godinu i prvom i drugom dozom je 62 %“- rekao je Blaško Topalović, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo TK. T

Epidemiološka situacija u Klinici za dječije bolesti od 15. januara se značajno iskomplikovala nakon što je veliki kašalj potvrđen kod troje djece, potvrdila je Lejla Osmančević, načelnica klinike u kojoj je formirano infektivno i trijažno odjeljenje.

„Mi smo definisali bolnički put. Sva djeca čekaju tripletest, test na koronu, na respiratorni virus, na influncu i PCR test na pertusis.Sve napomenute infekcije imaju sličnu kliničku sliku. Svi imaju zapušen nos, pojačanu sekreciju iz nosa, vlažan kašalj, povišenju temperaturu i odbijanje da jede i na kraju se izdefinišu te kliničke slike“- pojasnila je Osmančević. Prije dolaska u ovu kliniku, djeca bivaju testirana, dakle, na pet patogena.

„Svakodnevno radimo test na morbile. To je serološki tekst. Imali smo do sada 30 potvrđenih slučajeva. Kada se radi o drugim testiranjima, radimo pertusis testiranje, influencu A i B, covid“- objasnio je Nijaz Tihić, načelnik Klinike za laboratorijsku dijagnostiku.

Ministarstvo zdravstva TK je jučer, na zahtjev Zavoda za javno zdravstvo TK koji prati epidemiološku situaciju, dalo saglasnot da se proglasi epidemija,

„Kao ljekar i kao ministrica zdravstva, molim roditelje da vakcinišu djecu jer je vakcinacija jedini izlaz iz ovih problema koji mogu biti nesagledivi“- poručila je Dušanka Bećirović, ministrica zdravstva TK.

Ljekari su ponovo pozvali roditelje da na vrijeme vakcinišu djecu kako ne bi dolazilo do ugrožavanja njihovog zdravlja i komplikacija opasnih po život jer su vakcine najefikasnija i najsigurnija zaštita.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo