18.01.2024 / 17:36 BiH - Nakon tri godine

Dobre vijesti: Roditeljska kuća u Tuzli bit će otvorena na proljeće

Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ bi trebalo u aprilu privesti kraju projekat izgradnje Roditeljske kuće. Trenutno se rade završni unutrašnji radovi.

Objekat je smješten u neposrednoj blizini Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Izgradnja Roditeljske kuće je započela sredinom 2021.godine. U početku, vrijednost projekta je precizirana sa 800.000 KM, a novac je osigurala Vlada Kuvajta, posredstvom Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH. Također, Muftijstvo tuzlansko doniralo je 30.000 KM, Vlada TK je sa 50.000 KM omogućila pripremne radove za realizaciju projekta, a UKC je omogućio zemljište. Kao i na sve drugo, pa tako i na ovaj projekat, utjecala je pandemija korona virusa jer su se cijene materijala drastično povećale, a samim tim i vrijednost projekta. U pomoć je priskočilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike te obezbjedilo 300.000 KM kao dodatna sredstva da bi se projekat okončao.

„Trenutno je u toku zadnja faza izgradnje, odnosno, unutrašnje uređenje objekta. Očekujemo otvaranje u aprilu“, potvrdila je Atifa Buldić Bešić iz Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Ovaj objekat veoma će biti koristan roditeljima i djeci oboljeloj od malignih bolesti. Nažalost, Tuzlanski kanton prvi je u Federaciji kada je u pitanju crna statistika pa tako godišnje bude oko 15 novootkrivenih slučajeva djece oboljele od neke vrste karcinoma.

Nakon opremanja Odjeljenja za hematologiju i onkologiju u Klinici za dječije bolesti, djeca dobijaju potrebnu dijagnostiku i liječenje u Tuzli te ne idu van kantona kao što je to bio slučaj do prije nekoliko godina.

Kako bi i djeca i roditelji lakše podnijeli proces bolničkog liječenja, na raspolaganju će uskoro imati Roditeljsku kuću sa 400 kvadratnih metara prostora. Kuća se sastoji od pet apartmana gdje će istovremeno moći boraviti isto toliko porodica. Oni koji tu budu boravili, imat će zajedničke prostorije poput dnevnog boravka, dječije igraonice, vešeraja i slično, i to besplatno.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo