17.01.2024 / 18:36 Svijet - UNRWA

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'
Foto: Daily Sabah

Šef agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice Philippe Lazzarini upozorio je u srijedu na sumornu budućnost s kojom se suočavaju stanovnici Gaze nakon završetka rata između Hamasa i Izraela.

Nakon četvrte posjete palestinskoj teritoriji od izbijanja rata 7. oktobra, zvaničnik UNRWA je kazao da brojni mještani “više ne mogu vidjeti budućnost u Pojasu Gaze".

- Imate stotine hiljada ljudi koji sada žive na ulici, žive u tim plastičnim improviziranim šatorima, spavaju na betonu – izjavio je Lazzarini novinarima u Jerusalemu.

Većina od 2,4 miliona stanovnika Gaze prisiljeno je napustiti svoje domove, dok je Lazzarini rekao kako se procjenjuje da je više od 60 posto zgrada oštećeno.

Najmasovnije izraelsko bombardiranje pogodilo je sjever, gdje su novinari AFP-vidjeli brojne stambene blokove pretvorene u ruševine.

- Sjever je za nas džep humanitarne katastrofe - izjavio je šef UNRWA.

- Da li biste uopće ohrabrili nekoga da ode na sjever kada znamo da je sjever posijan neeksplodiranim ubojitim sredstvima, ruševinama i nefunkcionalnim službama? - upitao je on.

Najmanje 24.448 Palestinaca, više od 70 posto žena, male djece i adolescenata, ubijeno je u izraelskim bombardiranjima i kopnenim napadima, navodi se u posljednjim podacima ministarstva zdravstva Gaze.

Dok Izrael očekuje da će rat trajati mjesecima, procjenjuje se da pola miliona djece uzrasta od šest do 14 godina nema pristup obrazovanju.

- Bojim se da sada imamo generaciju izgubljene djece - kazao je Lazzarini, opisujući djecu koja žive u „brutalnim“ uslovima i koja su duboko traumatizovana.

- To bi trebalo da brine sve nas ako govorimo o budućem miru i sigurnosti i kohabitaciji. Što više čekamo, više preuzimamo rizike za budućnost - rekao je on.

Uprkos višemjesečnoj diplomatiji između zaraćenih strana i njihovih saveznika, i dalje ne postoji javni plan koji opisuje poslijeratnu upravu ili rekonstrukciju u Gazi.

- Kada govorimo o obnovi Gaze, više ništa nije kao prije, gdje smo morali obnoviti neko sklonište, i to je još uvijek bilo izvodljivo - kazao je čelnik UNRWA, misleći na prethodne runde borbi koje su trajale danima ili sedmicama.

- Ne vidim da bi bilo koja zemlja značajno investirala u nedostatku čvrstog, odgovarajućeg političkog projekta i mape puta, A za to su vam potrebne zemlje koje imaju povjerenja u tu mapu puta - rekao je on, prenosi AFP.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo