8°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C

11.01.2024 / 20:11 BiH - Pogledajte detalje

Uskoro objava podataka o zaposlenim u institucijama TK: Ovo je imovina političara!

Uskoro objava podataka o zaposlenim u institucijama TK: Ovo je imovina političara!
Vlada Tuzlanskog kantona ove sedmice je donijela odluku o uspostavi registra zaposlenih u institucijama TK, koji će pored imena zaposlenika, sadržavati podatke o stručnoj spremi, ugovoru o radu i osnovnoj plati.

Ova odluka primjenjuje se na sve osobe zaposlene u organima uprave, upravnim organizacijama, uredima i službama koje osnivaju kantonalni organi, zavodima, agencijama, direkcijama, kao i javnim ustanovama, javnim preduzećima i drugim subjektima čiji je osnivač ili suosnivač Tuzlanski kanton ili je nakon osnivanja Kanton preuzeo osnivačka ili suosnivačka prava, te privrednim društvima u kojima Kanton učestvuje kao dioničar ili suvlasnik sa procentom učešća više od 50%.

"Pribavili smo mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka, koja je stanovišta da podaci koji će biti objavljeni u registru opravdano uvršteni, odnosno trebaju biti dostupni javnosti. U ovom momentu ne znamo koliko je uposlenih u institucijama. Općine i gradovi moći će ovlastiti Ured za prikupljanje ovih podataka, a od odgovornih zavisi hoće li se na to odlučiti", pojasnio je Muamer Šljivić, sekretar Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom TK.

Institucije imaju rok od 30 dana da imenuju ovlaštene osobe koje će dostavljati podatke Uredu, a potom još 30 dana roka da podatke dostave.

Inače, Ured je prošle godine objavio Registar o imovini i prihodima izabranih i imenovanih zvaničnika u TK. Međutim, određen broj zvaničnika nije dostavio podatke te je Ured počeo izdavati prekšrajne naloge.

"Sredinom decembra prošle godine počeli smo izdavati prekršajne naloge za nosioce javnih funkcija koji nisu dostavili podatke o imovini. Do sada je izdato 30 prekršajnih naloga, a kazna za kršenje zakona je 10.000 KM", kazao je Šljivić i nagalasio da je 90 % zvaničnika dostavilo podatke koji su javno objavljeni.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović prijavio je ukupni godišnji prihod u iznosu od 60.704,62 KM. Pored toga ima i četvrtinu vlasništva nad naslijeđenom kućom u Bileći vrijednosti 100.000 KM, uz koju idu dvorište, pomoćna zgrada i oranica ukupne vrijednosti 15.000 KM. On ima i trećinu vlasništva nad naslijeđenom kućom u Bileći vrijednom 150.000 KM, a uz nju ide garaža vrijedna 25.000 KM te dvorište i dvije oranice. Vujović je prijavio i automobil vrijedan 25.000 KM, te štednju u ukupnom iznosu od 47.124,50 eura i dionice Hypo Equity BiH vrijedne 4.850 KM.

Premijer Tuzlanskog kantona prijavio je godišnji prihod koji iznosi 28.000 KM te vlasništvo nad dva automobila pretpostavljene vrijednosti 8.000 i 3.500 KM.

Najbogatiji poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona je Alen Karić iz SDP-a. Karić je vlasnik privatne firme, a prijavio je imovinu vrijednu 6,1 milion KM.

Nakon Karića, slijedi Smajo Mandžić iz Stranke demokratske akcije u čijem imovinskom kartonu stoji imovina vrijedna 1,6 miliona KM. Mandžić je, također, vlasnik privatne firme.

Nešto malo manje od 1 miliona KM, vrijedi imovina Asmira Hasića. Tačnije, prijavio je 965.000 KM u imovinskom kartonu. Hasić je također, vlasnik privatne kompanije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo