11.01.2024 / 10:52 Svijet - Ljevičarski političar

Ofer Cassif: Izraelski glas protiv genocida i za prava Palestinaca

Ofer Cassif: Izraelski glas protiv genocida i za prava Palestinaca
Foto: X

Izraelski parlamentarac izazvao je političku oluju i buru na društvenim mrežama ranije ove sedmice kada je potpisao peticiju koja podržava južnoafrički slučaj genocida od strane Izraela, pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu.

Ofer Cassif, koji je izjavio da podržava Južnu Afriku na društvenim mrežama, podržat će pravni zahtjev zemlje kada bude pred Međunarodnim sudom pravde u četvrtak i petak ove sedmice, piše Al Jazeera.

“Moja je ustavna dužnost prema izraelskom društvu i svim njegovim stanovnicima”, napisao je na X 7. januara. “Ne prema vladi čiji članovi i njena koalicija pozivaju na etničko čišćenje, pa čak i na stvarni genocid. Oni su ti koji štete zemlji i narodu, oni su ti koji su doveli do žalbe Južne Afrike Hagu, a ne ja i moji prijatelji.”


Ko je Ofer Cassif?

Cassif je političar iz ljevičarske stranke Hadash-Ta'al s arapskom većinom, a Hadash je hebrejski akronim za Demokratski front za mir i jednakost. Rođen 1964. u Rishon LeZionu kod Tel Aviva, član je izraelskog parlamenta skoro pet godina.

Cassif je doktorirao političku filozofiju na Londonskoj školi ekonomije i bio je akademik na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu pre nego što je ušao u parlament.

Njegova sklonost da ide protiv 'većine' izraelskog društva nije nova. Kasnih 1980-ih, propalestinski Izraelac, koji je također ponosni komunista, proveo je vrijeme u zatvoru jer je odbio da služi kao vojnik na okupiranim teritorijama.

2021. godine tvrdio je da ga je policija tukla dok je učestvovao u protestu protiv ilegalnog jevrejskog naselja u istočnom Jerusalemu koji je okupirao Izrael.

Njegovi predparlamentarni napadi na izraelsku državu ,na primjer, nazivanje nekadašnje ministrice pravosuđa Ayelet Shaked “neonacističkim ološem” naveli su Centralnu izbornu komisiju da ga spriječi na glasanju za izbore 2019. godine.

Tu odluku je, međutim, poništio Vrhovni sud i izabran je te godine, a Hadaš-Taal je dobio nešto manje od 4,5 odsto nacionalnih glasova i šest mjesta u Knesetu. Ovo se može usporediti s više od 26 posto glasova i 35 mjesta za svaku od stranke Likud Benjamina Netanyahua i Kahol Lavan, opozicioni politički savez koji predvodi bivši ministar odbrane Benny Gantz, koji je također član Netanyahuovog ratnog kabineta.

Yossi Mekelberg, saradnik programa za Bliski istok i Sjevernu Afriku u Chatham Houseu, nazvao je Cassifa "anomalijom u izraelskoj politici".

„Ogromna većina izraelskih članova Kneseta služi u cionističkim strankama – a to nije slučaj sa Cassifom“, rekao je Mekelberg za anticionističkog političara.

Neke je naljutio odbijanjem da zauzme stav podrške Ukrajini u njenom ratu s Rusijom. Kada se ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy obratio Knesetu putem Zooma u martu 2022., mjesec dana nakon ruske invazije, Cassif je odbio prisustvovati.

"Ne zauzimam stranu u bespotrebnom ratu koji šteti nedužnim civilima, jača ljude na vlasti i obogaćuje gospodare rata", rekao je Cassif u tvitu. “Ne podržavam nacionaliste i progonitelje komunista u Ukrajini, niti podržavam Putina i ruske komuniste mrze nacionaliste. Ne ratu – da miru.”

Kakva je njegova vizija Palestine?

Cassif je uporni pristalica rješenja o dvije države za Izrael i Palestinu. U decembru 2023. godine, tokom razgovora koji je transkribovan na web stranici Komunističke partije Izraela, rekao je: „Palestinci, kao narod, imaju pravo da imaju svoju nezavisnu državu.

“Kompromis je podjela zemlje uz državu Izrael, nezavisnu, suverenu, palestinsku državu, koja bi postojala na starim teritorijama koje je Izrael okupirao u junu '67. To znači pojas Gaze, istočni Jerusalim i zapadnu obalu. Ne postoji drugi način.”

On se oštro protivi izraelskim naseljima na palestinskim teritorijama i protestovao je protiv njih. U februaru 2022. pridružio se demonstrantima u četvrti Sheikh Jarrah u istočnom Jerusalemu, gdje su porodice bile deložirane iz svojih domova kako bi se naseljenici mogli useliti.


Kako je Cassifov status kod izraelskog naroda?

Nije dobar. Cassif je jedan od samo 400 Izraelaca, u populaciji od skoro 9,5 miliona, koji su potpisali peticiju kojom podržavaju tužbu Južne Afrike protiv Izraela. Kao član Kneseta, njegov javni čin prkosa, u očima javnosti je kao crvena krpa ispred bika.

Nakon napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, koji je zemlju potaknuo da pokrene kampanju zračnog bombardiranja Gaze, Cassif je suspendovan iz Kneseta na 45 dana zbog kritikovanja rata.

Njegov kolega izraelski parlamentarac Oded Forer nazvao je Cassifovu odluku da se suprotstavi zemlji svog rođenja "izdajničkom", dodajući da se njegove "riječi više ne mogu čuti dok krv naših vojnika i građana vrišti sa zemlje".

Forer trenutno prikuplja potpise poslanika u pokušaju da Cassif bude izbačen iz Kneseta. Prema pravilima Knesseta, Forer mora uvjeriti 70 članova parlamenta da podrže njegovu kandidaturu, a zatim dobiti odobrenje od odbora Kneseta, prije nego što parlament može glasati o Cassifovom isključenju.

No, čini se da Cassif uživa u nemirnoj i nestabilnoj izraelskoj političkoj sceni. „On je, na mnogo načina, više aktivista nego parlamentarac“, rekao je Mekelberg iz Cassifa. "I ono što vidite to i dobijete."

Kasif je izgubio prijatelje u napadu Hamasa, u kojem je ubijeno oko 1.139 ljudi. Zaista, u intervjuu 19. oktobra 2023. za Waging Nonviolence sa sjedištem u New Yorku, nazvao je upad Hamasa "moralno prezrivim".

Ali u istom intervjuu, 12 dana nakon što je Izrael započeo svoje bombardovanje Gaze, rekao je neprofitnoj medijskoj organizaciji da je njegovo glasno odbijanje izraelskog vojnog odgovora dovelo do toga da ga „zlobno napadaju izraelski desničari, uključujući prijetnje smrću, zbog mog stava”.

Dodao je: “Oni jednostavno ne mogu toleririsati i ne bi htjeli prihvatiti da ja, i svi ostali, možemo pokazati simpatije i empatiju prema nedužnim ljudima u Gazi. U isto vrijeme to pokazuje simpatije i brigu za narod Izraela. To nije kontradikcija.”

Šta o njemu misle propalestinski Izraelci?

Na društvenim mrežama, globalne pristalice palestinskih prava pohvalile su Cassifovu odluku da javno iznese svoj stav o južnoafričkom slučaju ICJ-a protiv Izraela. Međutim, na terenu u samom Izraelu, mišljenja o njemu među propalestinskom ljevicom su malo nijansiranija.

“On je neko koga poštujemo i podržavamo zbog njegovog stava protiv genocida, uprkos tome što postoje određene političke razlike s nekima od nas”, rekla je Neta Golan, aktivna članica Izraelaca protiv aparthejda.

Ofer Neiman, propalestinski izraelski aktivista iz Jerusalima, rekao je da vjeruje da je Cassif previše "blag" prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Neiman je dodao: „Ja se (takođe) ne slažem s njim u vezi… (njegove) nevoljkosti da razmotri druge opcije osim rješenja s dvije države. Ali Palestina i genocid su ovdje u fokusu. Dakle, ukratko, on je za mene kolega disident.”

(Vijesti.ba)

Izdvajamo