11°C
Mostar 16°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

10.01.2024 / 12:38 BiH - UKC Tuzla

Klinika puna: Ogroman broj djece u TK oboljelih od morbila i respiratornih bolesti

Klinika puna: Ogroman broj djece u TK oboljelih od morbila i respiratornih bolesti
Foto: Vijesti.ba

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla zabilježen je porast djece koja su hospitalizirana na Klinici za dječije bolesti.

Uzrok su morbili i respiratorne infekcije, kazali su na današnjoj konferenciji za medije iz ove klinike.

Zbog simptoma uzrokovanih respiratornim virusima, influencom i parainfluencom na prijemnom odjeljenju ove klinike pruženo je više od 680 pregleda i intervencija.

„Trenutno je na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla hospitalizirano 84 djece, uz 63 majke  pratilje, što ukazuje na ozbiljnost epidemiološke situacije, ali i prelazi kapacitet Klinike za dječije bolesti. Najveći broj oboljele djece čine pacijenti oboljeli od respiratornih infekcija. Najveći broj djece su dojenčad do 3 mjeseca života“, kazala je dr. Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.

Osim respiratornih oboljenja, veliki problem za Kliniku za dječije bolesti je povećan broj djece oboljele od morbila ili krzamaka i velikog kašlja. Pomenuta oboljenja su karakteristična za zimski period. Prenose se kapljičnim putem preko kapljica koje izlaze iz nosa ili ždrijela zaražene osobe. Karakterizira ih i povišena tjelesna temperatura, a moguća je i pojava komplikacija u vidu upale pluća ili mozga.

„Kliničke slike ovih opasnih zaraznih bolesti se međusobno preklapaju sa običnim infekcijama koje mi u saradnji sa Klinikom za zarazne bolesti uspijevao definisati i onu djecu koja nisu pozitivna smiještamo u Kliniku za dječije bolesti.“, dodala je načelnica Osmančević.

Ključni problem djece koja su oboljela od morbila je nevakcinisanje. Trenutno je hospitalizovano desetero djece oboljele od morbila, a 26 njih se liječilo od početka godine.

„Sva ova djeca su nevakcinisana, ne samo djeca mi imamo na Klinici za zarazne bolesti i osobe do 28 godina i niko od njih nije primio niti jednu dozu vakcine. Ovim putem bih pozvao sve roditelje koji odlučuju o vakcinaciji djece da ne slušaju dezinformacije i da vakcinišu svoju djecu. To je najispravniji put“, kazao je dr Denis Žepić, infektolog na Klinici za zarazne bolesti UKC Tuzla.

Na nivou BIH procijepljenos stanovništva je oko 60%, što je, po riječima Žepića poražavajuća činjenica.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo