10.01.2024 / 09:43 Svijet - WSJ

Gallant: Lideri Hamasa nisu ozbiljno shvatili izraelsku invaziju na Gazu

Gallant: Lideri Hamasa nisu ozbiljno shvatili izraelsku invaziju na Gazu
Foto: The Times of Israel

Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant je rekao da se Izrael bori protiv osovine koju vodi Iran, a ne samo protiv Hamasa, upozoravajući da će rat IDF-a u Gazi "potrajati duže vrijeme".

Lideri Hamasa u početku nisu ozbiljno shvatili rat IDF-a u Gazi, rekao je ministar odbrane Yoav Gallant za Wall Street Journal u intervjuu objavljenom u nedjelju navečer.

- Nisu to shvatili ozbiljno, čak ni kada smo prvi put ušli, rekao je Gallant, a prenosi WSJ.

Gallant je rekao da se Izrael bori protiv osovine koju vodi Iran, a ne samo protiv Hamasa, upozoravajući da će rat IDF-a u Gazi "potrajati duže vrijeme".

"Moj osnovni stav: borimo se protiv jedne osovine, a ne protiv jednog neprijatelja", rekao je Gallant za WSJ. "Iran gradi vojnu moć oko Izraela kako bi je iskoristio."

U svom intervjuu, Gallant je objasnio za WSJ da su razmjere Hamasovog masakra 7. oktobra, „najkrvavijeg dana za Jevreje od 1945. godine... drugačije.

"Svijet treba da shvati. Ovo je drugačije", rekao je ministar odbrane. "Da li Hamasu, Hezbolahu i Iranu treba dozvoliti da odlučuju kako ćemo živjeti svoje živote ovdje u Izraelu? To je nešto što ne prihvatamo."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo