09.01.2024 / 11:22 Svijet - SAD

Stotine propalestinskih aktivista uhapšeno zbog blokada mostova i tunela u New Yorku

Stotine propalestinskih aktivista uhapšeno zbog blokada mostova i tunela u New Yorku
Foto: NYPost

Propalestinski aktivisti blokirali su u ponedjeljak nekoliko mostova i tunel u New Yorku zahtijevajući hitan prekid vatre u tromjesečnom sukobu između Izraela i Hamasa, nakon čega je policija uhapsila stotine njih i ponovo otvorila puteve.

Desetine demonstranata skandiralo je na ulazima na mostove u Brooklynu, Manhattanu i Williamsburgu preko East Rivera, kao i u tunelu Holland koji povezuje New York i New Jersey preko rijeke Hudson, javili su lokalni mediji.

Policija je uhapsila 325 demonstranata, rekao je glasnogovornik njujorške policije, a sve lokacije su očišćene prije podneva.

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams rekao je da pravo na proteste ne daje ljudima pravo da blokiraju mostove.

- Cilj je da se mirno protestuje, ali da se ne pravi veliki poremećaj u gradu, neki ljudi se ne voze preko mostova da bi samo otišli do radnog mjesta, neki imaju probleme kao što su vanredne situacije, rekao je Adams.

Demonstranti u tunelu nosili su transparente na kojima je pisalo „Prekinite opsadu Gaze”, „Prekid vatre odmah” i „Okončajte okupaciju”.

Proteste su organizovali Jevrejski glas za mir, Palestinski omladinski pokret i njujorški ogranak Demokratskih socijalista Amerike, između ostalih grupa za zagovaranje, naveli su na X-u.

Na video snimku na društvenim mrežama tokom protesta vidi se kako demonstranti skandiraju: „Njujorška policija, KKK, IDF svi su isti”, misleći na policijsku upravu New Yorka, Ku Klux Klan i Izraelske odbrambene snage.

- Opsada Gaze mora da se okonča, a ja sam spremna da svojim tijelom to izborim, rekla je jedna demonstrantkinja dok ju je sa rukama iza leđa odvodio policajac.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo