21°C
Mostar 25°C
Tuzla 29°C
Banja Luka 24°C
Bihać 19°C

08.01.2024 / 10:44 Svijet - Pala sa velike visine

Planinarku u SAD-u stablo spasilo od smrti

Planinarku u SAD-u stablo spasilo od smrti
Foto: Ilustracija
Planinarka u SAD-u može zahvaliti jednome stablu za to što je preživjela na hladnim noćnim temperaturama nakon što je pala nekoliko desetaka metara niz planinu u državi New York.

46-godišnjakinja je pala niz snježnu provaliju 26. decembra dok je planinarila planinama Adirondack.

"Stvarno je mislila da će tamo i umrijeti", rekao je šumar J. M. Martin i dodao da je temperatura bila ispod ništice te da su padali i kiša i snijeg.

Kada je žena pala niz strmu, snježnu padinu, sletjela je na kamenu izbočinu. Nije se uspjela vratiti na stazu. Da ne bi skliznula s kamene stijene, uhvatila se za malu smreku. Šumari su je kontaktirali oko 17:30 sati i rekli da nazove 911 kako bi mogli locirati njezine tačne koordinate, piše CNN, prenosi Index.

Problem je bio što niko nije mogao doći istog trenutka te je planinarka morala smisliti način kako da ostane ugrijana preko noći. Imala je deku za hitne slučajeve kojom se ogrnula, a spasioci su je savjetovali da se što više kreće tako da se cijelu noć pomicala naprijed nazad držeći se pritom za drvo.

Šumari su stigli do nje oko 1:30 ujutro i dali joj toplu tekućinu, hranu i suhu odjeću. Odveli su je nazad do staze i stigli do njenog vozila oko 6:30 ujutro. Martin navodi da se radilo o iskusnoj planinarki koja je mnogo puta prolazila po planinama Adirondacka.

"Te je noći shvatila koliku je sreću imala do sada. Tamo je opasno. Nije za šalu. Lako se može poginuti", kazao je Martin.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo