21.05.2024 / 14:16 Politika - Predsjednik RS-a

Dodik: Vladajuća koalicija izlazi na izbore

Dodik: Vladajuća koalicija izlazi na izbore
Foto: X / Milorad Dodik
Lider SNSD-a i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je, nakon sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, da su se  usaglasili da sugerišu svim partijama u koaliciji da donesu pojedinačne odluke i izađu na izbore.

- To je odluka koja je pod moranje zato što je scenario za koji znamo, a to je da su se međunarodni faktor i opozicija dogovorili da će provesti izbore pod bilo koju cijenu i nastojati da ih implementiraju, a to moramo da spriječimo, a to ćemo uraditi našim izlaskom na izbore. Ovo nije priznavanje odluke Schmidta - rekao je Dodik.


- I dalje je to za nas neprihvatljivo. Idemo dalje u usvajanje Izbornog zakona RS, poručio je.

On je istakao da ne žele da dozvole opoziciji da "rasturi RS".


- Nećemo dozvoliti da se skrnavi RS, dodao je Dodik.

Dodik je istakao da je opozicija juče, nepojavljivanjem na sastanku predstavnika političkih partija sa sjedištem u RS, koje imaju poslanike u Parlamentu i odbornike u skupštinama gradova, poručila da je njihov stav da žele izaći na izbore.

On je rekao da će vladajuća koalicija pokazati da će dobiti izbore i najavio odličan rezultat.

- Pozivam javnost da se otkloni od opozicije i da im ne daje povjerenje - rekao je Dodik.


Stevandić: Shvatili smo "namjere opozicije i Schmidta"


Predsjednik Narodne skupštine RS i Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da je odluka o izlasku na lokalne izbore donesena jer su "shvatili namjere koalicije opozicije i Christiana Schmidta".

Stevandić kaže da su shvatili njihove namjere da se sprovedu izbori bez stranaka koje čine vladajuću koaliciju.

On je rekao da bi izlazak opozicije na taj način, a onda i sprovođenje izbora prema Izbornom zakonu Republike Srpske, stvorio određenu vrstu sukoba.

"Odgovorni smo ljudi. Ne možemo da dopustimo nerede u RS-u. Ne možemo da dopustimo opoziciji da preuzme opštine bez volje naroda i poslije toga ratuje sa nama i u tim opštinama raspisujemo izbore po našem zakonu", rekao je Stevandić.

Podsjetit ćemo, predstavnici opozicije nisu se odazvali na jučerašnji sastanak, koji je organizovao predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

Dodik ih je tada optužio da se ponašaju kukavički i da ih "očigledno ne interesuju građani RS-a".

"Očigledno ih ne interesuju građani. RS će odbraniti svoj ustavni položaj i imamo pravo da biramo i da budemo birani. Znali smo da opozicija neće doći na sastanak, jer nisu homogenizovani oko zajedničkog programa, već oko programa nametnutog od strane stranih ambasada", naveo je ranije Dodik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo